Nutricionisti stalno hvale ovsene pahuljice, jer je ova jednostavna žitarica odlična za varenje i imunitet, posebno kada je jedemo za doručak. Ipak, ona ima i svoje negativne strane a ako je ovako jedete, doći će do izražaja!

"Ovas je ugljeni hidrat, sadrži zanemarljivu količinu protina i masti, tako da se u telu brže vari od makronutrijenata što dovodi do skokova u nivou šećera u krvi", kaže nutricionistkinja Lora Burak.

"Morate da dodate proteine ovsenim pahuljicama kako biste iskoristili njihove blagodati za zdravlje. Dodatak proteina kao što su jaja, mladi sir, jogurt, koštunjavo voće, potpuno će promeniti način na koji će se ovas svariti. Dobićete kompletan obrok koji stabilizuje šećer u krvi i pomaže vam da duže ostanete siti", navodi ona.

Dodatni je problem, ističu nutricionisti, kada ovsenoj kaši dodate bilo šta osim voća kako biste je učinili slađom. To su med, šećer, razni sirupi...

Dakle, da bi ovsena kaša bila što zdravija i da bi se svarila baš kako bi trebalo, dodajte joj mlečne proizvode, voće, ili uz nju pojedite jaje. Pročitajte i koje namirnice su najgore za doručak ako pokušavate da smršate!

(MONDO)