Koliko puta nedeljno sme da se jede riba? Da, ograničenje postoji!
Riba i proizvodi od ribe glavni su sastojci posne trpeze koja je sada, u vreme slava, najpopulanija. Međutim, stručnjaci upozoravaju na neke prikrivene opasnosti koje se kriju u ovim namirnicama a koje mogu izazvati infekcije i ozbiljne zdravstvene probleme.
Određene vrste ove namirnice mogu biti pune parazita, izuzetno opasnih po zdravlje, ali nije samo to razlog za oprez. Pitanje je da li ribu, koja se smatra jednom od najzdravijih namirica koje obiluju brojnim korisnim supstancama, smemo da jedemo svakog dana?
Šta je to što je potencijalno štetno u njoj? Odgovor na ova pitanja, izuzetno važna u vreme posnih slava u Srbiji i gde je riba glavna zvezda trpeze, dao je ruski stručnjak, dr Sergej Agapkin.
"Uprkos tome što je korisna za zdravlje, ne preporučuje se da se riba jede više od dva puta nedeljno", navodi doktor i objašnjava šta je problem:
"Postoji rizik od infekcije štetnim materijama - živom, polihlorovanim bifenilima (PCB), dioksinima", ističe.
Trovanje živom događa se kad je telo izloženo prevelikim količinama tog elementa iz okolne sredine ili kroz hranu koju jede. Simptomi ovog trovanja su:
- poteškoće sa sluhom i govorom,
- nedostatak koordinacije,
- slabost mišića,
- gubitak živaca u rukama i licu,
- poteškoće u hodu,
- promene vida.
Dr Sergej Agapkin ipak ističe, da uz oprez i poštovanje ograničenja unosa ove namirnice, riba treba da bude sastavni deo jelovnika odraslih jer su koristi od nje mnogostruke. Samo ljudi koji su alergični na riblje proteine (obično na jednu određenu vrstu ribe ili morske plodove) treba da je potuno izbace iz ishrane.
MONDO