Pored svinjskog, pileće meso se najviše "troši" u Srbiji, a postoji nešto što nikako ne bi trebalo da radite kada ga pripremate, bilo o kom načinu da je reč - pečenju, dinstanju, kuvanju, pohovanju... Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava - ozbiljno rizikujete zdravlje!

U svom izveštaju od ove godine CDC navod da možete da se razbolite ako jedete bilo šta što je kontaminirano sirovom piletinom ili njenom tečnošću. A prema novom istraživanju, veliki broj ljudi radi upravo ono što ne bi smeo a što povećava rizik od trovanja hranom

Nikada ne perite sirovu piletinu, upozorava CDC. Možda ste tako naučili u detinjstvu, ali pranje živinskog mesa pre nego što ga termički obradite je zastarela i prilično opasna praksa.

Sirova piletina je često kontaminirana salmonelom, kampilobakterom i drugim opasnim bakterijama koje se ubijaju tek kada se meso zagreje. Kampilobakter je "najčešći bakterijski uzrok dijareje u svetu", kažu stručnjaci, a salmonela izaziva više bolesti koje se prenose hranom nego bilo koja druga bakterija.

Kada perete živinu, vama se može činiti da tako "ispirete" sve ove bakterije i klice, ali zapravo postižete suprotan efekat. Bakterije se prenose na vodu, a tim putem na vaše ruke, radnu površinu i drugu hranu koja se na njoj nalazi.

"Kapljice vode mogu da putuju više od 50 cm u svakom pravcu", kažu stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS): "Potrebno je samo nekoliko ćelija kampilobaktera da izazovu trovanje hranom."

Ne samo da će kapljice vode koje sadrže bakterije prskati po kuhinji, već i ono što ste oprali sa piletine može da ostane u sudoperui, pa čak i nakon što je očistite. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) iz 2019. otkrila je da su od svih ispitanika koji su prali sirovu piletinu i ćuretinu, kod 60 odsto pronađene bakterije u sudoperi nakon što su prali meso.

"Još više zabrinjava to što je 14 odsto i dalje imalo bakterije u svojim sudoperama i nakon čišćenja", otkrili su istraživači.

MONDO