Od zdravlja creva zavisi i snaga našeg imuniteta, ističu svi imunolozi. Zimi, kada unosimo masniju i generalno kaloričniju hranu, narušavamo crevnu mikrofloru i povećavamo rizik od bolesti.

Osim toga, u ovom periodu telu najčešće nedostaju vitamini i drugi hranljivi sastojci koje dobijamo iz sezonskog voća i povrća. Sve to škodi crevima i slabi naš imuni sistem, a što je veoma opasno kada se borimo protiv virusa, prvenstveno korone.

Zato je važno uvesti izmene u ushranu i sačuvati zdravlje creva, a ovih šest stvari su ključ:

1. Uravnotežena ishrana

Zimi je važno da uključite sve važne hranljive materije u svoju ishranu. Birajte bundevu, šargarepu, cveklu, citruse, koji su bogati vitaminom C i jačaju imunitet po hladnom vremenu. Redovno jedite lisnato povrće, kelj, zelenilo, prokelj i spanać.

2 Biljni začini

Ove namirnice poboljšavaju varenje i imunitet. Skuvajte od njih čaj, začiniti njima povrće, meso... Dodavanje kardamoma, muskatnog oraščića, kurkume, đumbira, cimeta i karanfilića u čorbu takođe može da pomogne. 

3. Uzimajte probiotike

Uključivanje probiotika u svakodnevnu ishranu održava ravnotežu korisnih crevnih bakterija. Takođe se preporučuje i da jedete fermentisanu hranu, a posebno je zdrav kiseli kupus. 

4. Izbegavajte prerađenu i masnu hranu

Potrebno je da smanjite unos šećera, prerađene hrane i alkohola ako želite da kontrolišete varenje. Ove štetne namirnice remete ravnotežu dobrih bakterija u crevima, što dovodi do stomačnih problema.

5. Unosite dovoljno vode 

Obično počnemo da pijemo manje vode kada je hladno, a to se nikako ne preporučuje. Konzumiranje dovoljne količine vode pomoći će da se uklone svi toksini iz tela i ojača imunitet.

6. Smanjite stres

Trudite se da smanjite nervozu, stres može da bude veoma loš za probavu. Pokušajte da ga se rešite tako što ćete raditi jogu, meditaciju ili neku drugu vežbu koja vam prija. 

MONDO