Ako imate salo na stomaku, doktori upozoravaju da postoji nekoliko načina da znate da li je opasno. Naše telo prirodno sadrži sloj masnoće tik ispod kože, on nam pomaže da nam bude toplo, ali postoji drugi tip sala koji se gomila na stomaku koji je opasan.

Nakupljanje masnih naslaga na stomaku može ugroziti brojne organe, mnogi i ne znaju zašto je tako! "Salce" koje se nalazi pod kožom je normalno, ali ono koje se nalazi ispod kože i najčešće se skuplja u abdomenu nije. Ono postepeno okružuje organe kao što su creva, želudac, pankreas i jetra, a nalazi se uznemirujuće blizu srca. Ako su ove naslage vremenom sve veće, postoji šansa da svi ti organi prestanu normalno da funkcionišu.

Masne naslage na stomaku proizvode hormone i supstance koje podstiču upale, i time podiže rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Ova masnoća može i da otpusti masne kiseline i citokine u organe koji se nalaze blizu nje. To će potom rezultirati povišenim holesterolom tipa LDL, odnosno "lošim", smanjenim "dobrim" HDL holesterolom, sporijim varenjem masti i povišenom insulinskom rezistencijom.

Neki organi neće dati simptome kada su u problemu zbog masnoće, a prvi među njima je jetra. Zato je važno da sami prepoznate da li su masne naslage prešle u opasnu fazu.

Izmerite struk

Postoji jednostavna računica koja pokazuje da li imate previše sala na stomaku.

salo oko struka
PRASAN MAKSAEN/Shutterstock.com 

Stanite pravo i opustite stomak, nemojte ga uvlačiti. Uzmite metar i izmerite obim struka tik kod pupka. Potom izmerite kukove na najširem delu. Podelite obim struka obimom kukova. Kada taj broj pređe određeni procenat, u većem ste riziku od srčanog i moždanog udara!

Za žene je granica zdravog procenta 0.85, za muškarce 0.95. Sve preko toga vas uvodi u opasnu zonu srčanih bolesti!

Pročitajte kako da smanjite salo na stomaku, koje voće spušta holesterol i koje meso najviše šteti jetri!

(MONDO)