Verovatno već znate da je mnogo bolje napraviti domaći majonez kod kuće, nego kupiti neki u radnji, pun aditiva i sastojaka koje ne umemo ni da izgovorimo. Sada nutricionisti objašnjavaju zašto nije svaki majonez isti i koji ne bi trebalo da kupite, jer je štetan za zdravlje.
Mnoge vrste kupovnog majoneza sadrže sojino ulje, koje može da bude loše za zdravlje. Ulja koja se dobijaju iz biljaka prolaze kroz kompleksan proces rafiniranja, tokom kojeg se tretiraju hemikalijama i zagrevaju na visokoj temperaturi.
Ovaj proces oštećuje masnoću koja se nalazi u ulju, a takva masnoća je telu mnogo teža za varenje. "Oštećene" masnoće iz ulja izazivaju upalne procese u telu, a dobro je poznato da hronične upale izazivaju bolove, dobitak na težini, muče naš imunitet i kardiovaskularni sistem.
Ako se hronične upale ne tretiraju, znatno podižu rizik od bolesti kao što su metabolički sindrom, kardiovaskularna oboljenja, autoimuni poremećaji i druge bolesti.
Kada kupujete majonez, dobro pogledajte kakvo ulje sadrži. Ulja za koja je navedeno da su hladno ceđena su bezbednija, nisu prošla kroz proces zagrevanja i tretiranja opasnim hemikalijama.
Pročitajte i koji su štetni aditivi u jogurtu i hlebu!
(MONDO)
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Crvena zvezda se hitno oglasila saopštenjem: Trener Sferopulos je često i neopravdano na meti kritika!