Uprkos tome što je krompir jedna od namirnica koje u Srbiji najviše koristimo i pripremamo na 1.001 način, mnogi ne znaju kakva je razlika između crvenog i belog krompira.

Jasno, prva i najočiglednija razlika je u kori, koja je crvenkaste, odnosno braon boje, ali to nije jedino po čemu se razlikuju.

Naime, crveni krompir sadrži manje skroba, a više šećera od belog krompira. Takođe, crveni krompir je uglavnom srednje veličine i najbolje ga je koristiti za salate, supe i čorbe, pošto je tvrđi.

S druge strane, beli krompir, čije je "meso" uglavnom belo ili žuto, uglavnom je nešto manji i bolji je za prženje, pečenje, gnječenje (pire) jer su mekaniji i imaju kremastiju strukturu. Generalno, beli krompir se koristi u jelima koja ne zahtevaju da krompir zadrži svoj oblik.

Krompir je inače veoma zdravo povrće, koje sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteina, a ne sadrži masti. Može da se priprema na mnogo različitih načina, a najmanje preporučljiv je onaj najukusniji - pomfrit, koji zahteva prženje krompira u dubokom ulju.

(MONDO)