Uprkos tome što je krompir jedna od namirnica koje u Srbiji najviše koristimo i pripremamo na 1.001 način, mnogi ne znaju kakva je razlika između crvenog i belog krompira.
Jasno, prva i najočiglednija razlika je u kori, koja je crvenkaste, odnosno braon boje, ali to nije jedino po čemu se razlikuju.
Naime, crveni krompir sadrži manje skroba, a više šećera od belog krompira. Takođe, crveni krompir je uglavnom srednje veličine i najbolje ga je koristiti za salate, supe i čorbe, pošto je tvrđi.
S druge strane, beli krompir, čije je "meso" uglavnom belo ili žuto, uglavnom je nešto manji i bolji je za prženje, pečenje, gnječenje (pire) jer su mekaniji i imaju kremastiju strukturu. Generalno, beli krompir se koristi u jelima koja ne zahtevaju da krompir zadrži svoj oblik.
Krompir je inače veoma zdravo povrće, koje sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteina, a ne sadrži masti. Može da se priprema na mnogo različitih načina, a najmanje preporučljiv je onaj najukusniji - pomfrit, koji zahteva prženje krompira u dubokom ulju.
(MONDO)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!