Krompir ćete teško naći u dijetalnim jelovnicima, zbog obilja skroba nutricionisti ga bukvalno "proteruju" iz ishrane. A kako uživati u ovoj namirnici koja je omiljena širom sveta, a opet se ne ugojiti?

"Glavna opasnost prilikom uzimanja ovog povrća je što je u stanju da brzo i visoko podigne nivo glukoze u krvi, ističu lekari. Zbog visokog glikemijskog indeksa, osobama koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesea se preporučuje ograničen unos ove namirnice", objasnila je nutricionistkinja Marija Šubina.

Ali da li ga treba potpuno izbaciti?

Da bi se maksimalno iskoristila korisna svojstva ove povrćke i smanjila štetna, potrebno je poštovati nekoliko pravila.

Prvo preporučuje se upotreba mladog krompira, jer je njegov glikemijski indeks relativno nizak. Drugo, kuvajte ga u ljusci, na tišoj vatri i bez sekcanja. I treće, kada pripremate krompir, dodajte mu još svežeg povrća u obliku salate.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.