Krompir ćete teško naći u dijetalnim jelovnicima, zbog obilja skroba nutricionisti ga bukvalno "proteruju" iz ishrane. A kako uživati u ovoj namirnici koja je omiljena širom sveta, a opet se ne ugojiti?
"Glavna opasnost prilikom uzimanja ovog povrća je što je u stanju da brzo i visoko podigne nivo glukoze u krvi, ističu lekari. Zbog visokog glikemijskog indeksa, osobama koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesea se preporučuje ograničen unos ove namirnice", objasnila je nutricionistkinja Marija Šubina.
Ali da li ga treba potpuno izbaciti?
Da bi se maksimalno iskoristila korisna svojstva ove povrćke i smanjila štetna, potrebno je poštovati nekoliko pravila.
Prvo preporučuje se upotreba mladog krompira, jer je njegov glikemijski indeks relativno nizak. Drugo, kuvajte ga u ljusci, na tišoj vatri i bez sekcanja. I treće, kada pripremate krompir, dodajte mu još svežeg povrća u obliku salate.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezda nastavila sa porazima u Evroligi: Mirotić ponovo koban za crveno-bele
Crvena zvezda ispada iz Top 6 Evrolige: Partizan može da sustigne crveno-bele, pogledajte tabelu
Katastrofa za Crvenu zvezdu, Džoela Bolomboja izneli sa terena: Nije mogao da hoda, svi se uhvatili za glavu
Janis Sferopulos digao glas na konferenciji: Svi nas vide na F4, a mi u istoriji nemamo pobedu u plej-ofu
Mirotić otkrio zašto je tražio da igra protiv Zvezde: Zbog njega je Olimpija pobedila u Beogradu