Ishrana je veoma važan faktor za prevenciju bolesti, a jedna namirnica koju najčešće smatramo opasnom po zdravlje, jer sadrži visok procenat masti, zapravo je veoma korisna. Ako svakog dana jedete punomasni sir, smanjićete rizik od srčanog udara, zaključili su stručnjaci.

Mlečni proizvodi sadrže veliku količinu metionina, koji normalizuje metabolizam masti i obnavlja zidove krvnih sudova.

"Mala količina sadrži pentadecilnu kiselinu, što je više u krvi, to je niži indeks telesne mase i veći je sadržaj dobrog holesterola", objašnjava tim kardiologa sa klinike Mejo.

Osim toga ova namirnica sadrži i značajnu količinu vitamina A i D. Istraživanje koje je objavljeno u prestižnoj medicinskoj publikaciji "The Lancet" otkrilo je i da je konzumacija različitih mlečnih proizvoda povezana sa nižim rizikom od prerane smrti, kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Ovo istraživanje je zasnovano na informacijama koje su sakupljene od 136.000 odraslih osoba za PURE institut, a u njemu je obuhvaćeno stanovništvo 21 zemlje na pet kontinenata. Niko od ispitanika u prošlosti nije imao problema sa srcem, i svi su popunili detaljni upitnik koji je uključivao pitanja o tipu i učestalosti konzumacije mlečnih proizvoda. Istraživanje je trajalo duže od devet godina, tokom kojih je skoro 10.500 ljudi umrlo ili počelo da boluje od srčanih bolesti.

Ispostavilo se da redovan unos mlečnih proizvoda smanjuje rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, ali i dijabetesa tipa 2. Osobe koje su imale dva obroka bogata ovakvim namirnica u toku dana, imale su manju stopu smrtnosti a posebno smrtnih slučajeva koji su povezani ss bolestima srca, u odnosu na one koji su u manjim količinam aili uopšte nisu konzumirali ovakve namirnice.

MONDO