Veoma nizak nivo omega 3 masnih kiselina u organizmu može umanjiti životni vek za pet godina. Jedna studija pokazala je da taj nedostatak skraćuje život skoro koliko i pušenje, a novo istraživanje otkriva da omega 3 na bazi biljaka mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Brojne studije povezuju omega 3 masne kiseline sa zdravstvenim prednostima kao što je smanjen rizik od srčanih oboljenja. Ipak, koja hrana vam pada na pamet kao dobar izvor omega 3? Za većinu nas, odgovor će biti riba.

Sada, nova istraživanja su otkrila da biljna verzija hranljive materije, alfa lipoinske kiseline (ALA), može biti od koristi za zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti za one koji ne jedu morske plodove.

Otkriveno je da je konzumiranje alfa lipoinske kiseline, koja se nalazi u biljnoj hrani kao što su orasi i laneno seme, povezano sa 10% manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 20% smanjenim rizikom od bolesti srca.

"Ljudi možda neće želeti da jedu ribu iz raznih razloga, ali im je i dalje važno da konzumiraju omega 3 masne kiseline kako bi smanjili rizik od srčanih bolesti i unapredili opšte zdravlje. ALA na biljnoj bazi u obliku oraha ili lanenog semena takođe može pružiti ove prednosti, posebno kada je ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama", rekla je dijatetičarka Peni Kris Eterton.

Nakon analize studija, istraživači su otkrili da ALA ima blagotvorne efekte na smanjenje bolesti kao što su holesterol, visok krvni pritisak i upale.

(MONDO)