Nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani skraćuje život skoro koliko i pušenje, rezultat je nove studije koja je podigla veliku prašinu.

Naučnici su utvrdili da veoma nizak nivo omega-3 masnih kiselina u organizmu može umanjiti očekivani životni vek za pet godina. Masnoće, koje se nalaze uglavnom u ribi ali i drugim namirnicama, veoma su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od nastanaka krvnih ugrušaka.

Dobar nivo je osam ili više procenata, srednjim se smatra procenat između četiri i osam, a sve ispod toga je nizak nivo omega-3 masnih kiselina.

"Zanimljivo je da je u Japanu, gde je unos masnih vrsta ribe deo svakodnevne ishrane, životni vek oko pet godina duži nego u Americi. Japanci imaju nivo omega-3 masne kiseline oko osam, dok je u Americi taj broj oko pet", rekao je istraživač dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gelf u Kanadi.

"Stoga možemo izvući zaključak da su izbori u ishrani koji menjaju omega-3 indeks važan faktor u dugom i zdravom životu", rekao je on.

Istraživanje je objavljeno u publikaciji "American journal of clinical nutrician" i obuhvatilo je podatke iz Frejmingem studije o zdravlju srca, jedne od najdugotrajnijih takvih studija ikada sprovedenih.

Dok se ta studija bavi uobičajenim faktorima rizika od bolesti kao što su starost, nezdrave navike ili već postojeći zdravstveni problemi, nova studija uporedila je unos određenih supstanci u ishrani sa tim faktorima.

"U konačnom kombinovanom modelu, pušenje i indeks masnih kiselina vrste omega-3 faktori su koji se najlakše modifikuju promenama u svakodnevnom životu. Ako trenutno imate 65 godina i pušite, vaš životni vek bi trebalo da bude skraćen za četiri godine. Isto umanjenje možete očekivati ako imate nizak indeks omega-3 masnih kiselina", navode autori.

"Omega-3 masne kiseline i njihov indeks tako su korisni pri predviđanju očekivane dužine životnog veka, i trebalo bi ih posmatrati s jednakom pažnjom kao i druge odlučujuće faktore", rekao je dr Bil Haris, predsednik Instituta za istraživanje masnih kiselina.

(MONDO)