Proširene vene su veoma česta bolest u današnje vreme. Iako za neke ljude ovo stanje je prvenstveno problem estetike, za mnoge je, pak, veoma neprijatno jer izaziva jake bolove, a često može da dovede do prilično ozbiljnih posledica.

Najčešće, ova bolest pogađa donje udove tela, koji su podvrgnuti najvećem pritisku zbog hodanja i previše vremena provedenog u sedenju.  

Simptomi proširenih vena

Glavni znaci koji ukazju da imate proširene vene su:

  1. tamnoljubičaste ili plave vene;
  2. isprepletane i ispupčene vena;
  3. težina ili slabost u nogama;
  4. peckanje, pulsiranje, otok i grčevi u donjim ekstremitetima;
  5. pogoršanje bola nakon dugog sedenja ili stajanja;
  6. svrab oko jedne ili više vena;
  7. krvarenje iz proširenih vena;
  8. bolna kvrga na crvenoj veni;
  9. zapaljenje kože ili čireva u predelu skočnog zgloba.

Obratite pažnju na ove znaki i ako set primetili da ih imate većinu, obratite se lekaru jersamo on može da postavi dijagnozu. 

Pored osnovnih medicinskih i hirurških tretmana za proširene vene, postoje i drugi načini da ublažite simptome i sprečite dalji razvoj bolesti, a koje možete da primenite kod kuće. Jedan od njih je veoma prosta i laka vežba koju možete da praktkujete svakodnevno, a koja će pomoći da normalizujete snabdevanja krvlju u "nezdravim" venama i opustite mišiće.

Važno je i da znate da se proširene vene donjih ekstremiteta često javljaju zbog "blokade" iznad, odnosno venske kongestije (posledica otežanoga vraćanja krvi iz organa ili dela tela zbog suženih ili začepljenih vena) u karlici i jetri. Zbog toga, vežbe treba da ciljaju i ove delove tela kako bi se kod njih regulisala cirkulacije krvi.

Jednostavna vežba je spas

Vežba
Shutterstock/zeljkodan Žena radi joga vežbu, noge podignute uza zid

Lezite na leđa i stavite noge na zid, koristeći ga kao oslonac. Povucite karlicu do željenog nivoa. Za izvođenje ove vežbe možete da koristiti urolane peškire ili posebne valjke za vežbanje. Ako vam je teško da podignete donji deo tela, ostavite podignute samo noge. Dišite duboko, oslobodite se napetosti. Opustite se i ostanite u ovom položaju 1-2 minuta. I tako radite svakog dana. Videćete da će se bol u venama ublažiti a njihovo stanje poboljšati. 

Nakon izvođenja ove vežbe, preporuka je da legnete na leđa, opustite noge i spustite ruke duž tela sa dlanovima nagore. Preporučuje se da ostanete u ovom položaju isto minut, dva. 

MONDO