U proleće nam je imunitet često oslabljen prvenstveno usled nedostatka sunca tokomzime, jake i kalorične hran ekoja je najčešče nutritivno siromašna, a sve nas to čini podložnijim virusnim infekcijama. Da bi telo bilo u dobroj formi, neophodno je jedemo hranu koja sadrži vitamine rastvorljive u mastima

Prvo što je neophodno da uzimamo u proleće, jeste vitamin D koji pomaže da se nadoknadi nedostatak sunčeve svetlosti. Iako se ovaj nutrijent ne možemo nadomestiti organizmu kroz samo ishranu, možemo donekle da mu podignemo nivo i to ako jedemo masne ribe - haringu, skušu i druge vrste. Većina ovog vitamina se nalazi u jetri bakalara.

Još jedan vitamin rastvorljiv u mastima koji je čoveku neophodan u proleće je vitamin A. U ovom periodu je posebno potreban, zbig rizika od virusnih oboljenja koja slabe imuni sistem.

Vitamin A je neophodan za normalno funkcionisanje vida i obnavljanje sluzokože. To jest, deluje kao imunomodulator, jer se virus "hvata" za sluzokožu. Ovaj vitamin se nalazi u puteru, pavlaci, kajmaku, žumancetu.

U proleće treba obratiti pažnju i na namirnice koje sadrže prethodnik vitamina A – beta-karoten. Ovaj element se nalazi u žuto-narandžastom povrću i voću: šargarepa, bundeva, agrumi, suve kajsije i tako dalje.

Vitamin C će takođe pomoći u sprečavanju hipovitaminoze i jačanju imuniteta u proleće. Vitamin C je direktno povezan sa imunitetom, bez njega se ne proizvode interferoni (zaštitni ćelijski proteini). Ovaj vitamin se nalazi u paprikama, smrznutim ribizlama, kiselom kupusu, brokoliju, citrusima i brusnicama.

MONDO