U proleće nam je imunitet često oslabljen prvenstveno usled nedostatka sunca tokomzime, jake i kalorične hran ekoja je najčešče nutritivno siromašna, a sve nas to čini podložnijim virusnim infekcijama. Da bi telo bilo u dobroj formi, neophodno je jedemo hranu koja sadrži vitamine rastvorljive u mastima.
Prvo što je neophodno da uzimamo u proleće, jeste vitamin D koji pomaže da se nadoknadi nedostatak sunčeve svetlosti. Iako se ovaj nutrijent ne možemo nadomestiti organizmu kroz samo ishranu, možemo donekle da mu podignemo nivo i to ako jedemo masne ribe - haringu, skušu i druge vrste. Većina ovog vitamina se nalazi u jetri bakalara.
Još jedan vitamin rastvorljiv u mastima koji je čoveku neophodan u proleće je vitamin A. U ovom periodu je posebno potreban, zbig rizika od virusnih oboljenja koja slabe imuni sistem.
Vitamin A je neophodan za normalno funkcionisanje vida i obnavljanje sluzokože. To jest, deluje kao imunomodulator, jer se virus "hvata" za sluzokožu. Ovaj vitamin se nalazi u puteru, pavlaci, kajmaku, žumancetu.
U proleće treba obratiti pažnju i na namirnice koje sadrže prethodnik vitamina A – beta-karoten. Ovaj element se nalazi u žuto-narandžastom povrću i voću: šargarepa, bundeva, agrumi, suve kajsije i tako dalje.
Vitamin C će takođe pomoći u sprečavanju hipovitaminoze i jačanju imuniteta u proleće. Vitamin C je direktno povezan sa imunitetom, bez njega se ne proizvode interferoni (zaštitni ćelijski proteini). Ovaj vitamin se nalazi u paprikama, smrznutim ribizlama, kiselom kupusu, brokoliju, citrusima i brusnicama.
MONDO
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!