Sremuš, u narodu poznat i kao divlji beli luk ili medveđi luk, neverovatno je zdrava biljka koja zahvaljujući obilju hranljivih materija i kornih svojstava ima izuzetno blagotvoran uticaj na ljudski organizam. U listovima sremuša nalazi se dosta vitamina C, eteričnih ulja i minerala.

Studija je pokazala da konzumiranje divljeg belog luka ima izražen antispazmodični efekat (utiče na opuštanje mišića) i olakšava stanje kod brojnih poremećaja gastrointestinalnog trakta. Uz to, sremuš deluje i antimikrobno, a supstance koje se nalaze u njemu su jaki antioksidansi.

Ova biljka ima blagotvoran efekat na organe za varenje, a smanjuje i visok krvni pritisak. Ipak, stručnjaci svetuju one koji uzimaju lekove za hipertenziju da budu oprezni sa divljim belim lukom jer može da dovede do naglog i drastičnog pada pritiska. Sremuš je i veoma je koristan za kardiovaskularni sistem – pomaže kod malaksalosti i nesanice.

Dok listovi sremuša obiluju nutrijentima, same lukovice sadrže 7-8 puta manje vitamina C od listova. Onim koji pate od gastritisa ili nekih drugih problema sa varenjem pomoći će ako listove ove biljke potope u toplo mleko tri sata pre konzumiranja.

Divlji beli luk može da se čuva u frižideru nedelju dana, a možete da ga dodate u čorbe, supe, jela od mesa, salate i variva sa mesom. Ipak, treba imati na umu da sremuš, kada se termički obradi, gubi neka od svojih lekovitih svojstava, pa je najbolje koristiti ga u pripremi salata. 

MONDO