Ako uz beli hleb jedete džem, velika je verovatnoća ne samo da ćete se ugojiti, već vam preti i rizik od pojave dijabetesa, upozorili su nutricionisti.

Stručnjaci sa Klinike Mejo su konzumaciju belog hleba sa slatkim namirnicama nazvali "tempiranom bombom za telo", jer spoj ova dva prosta ugljena hidrata, a koji se brzo vare, umnogome utiče na pojavu gojaznosti. Nutricionisti su istakli i da je po njima najbolje izbegavati beli hleb i potpuno ga isključiti iz ishrane, jer ova namirnica je nutritivno veoma siromašna, a nanosi više štete nego što koristi.

Nutricionisti su napomenuli i ono što mnogi znaju, a to je da ako već imate potrebu za testom od belog brašna, najbolje je da ga kombinujete sa strogo izabranim namirnicama koje će ublažiti njegovo štetno dejstvo.

"U osnovi, hleb se konzumira prvenstveno sa biljnim sastojcima: povrćem, salatama, supama. Ali nije poželjno da se kombinuje sa 'teškim' jelima", napomenuli su.

Stručnjaci sa Klinike Mejo su mahunarke, pečurke i meso izdvojili kao teška jela. Dodali su da ako osoba ima problema sa želucem ili crevima, onda nakon konzumacije takvog hleba može da se javi pogoršanje inflamatornih bolesti.

MONDO