Pica, jedan od najomiljenijih specijaliteta širom planete, zapravo je vrlo kalorična. Zato, oni koji vole ovo jelo i često ga jedu, trebalo bi da zapamte dva pravila ukoliko ne žele da se ugoje.

Prvo, morate da vodite računa o ukupnom broju kalorija koje ste uneli u organizam.

"Ako svaki dan jedete komad pice, nećete nauditi zdravlju i liniji. Najvažnije od svega jeste da uzmete u obzir ukupan broj kalorija koje unosite dnevno. Ako trošite više energije nego što dobijate hranom, onda možete makar svakog drugog dana da jedete picu za ručak", rekla je ruska dijetetičarka Elena Solomatina.

Drugo, treba da birate picu koja sadrži zdrave sastojke.

"Ako je već jedete, važno je da bude sveža. Pravite ili birajte one u kojima ima više paradajza. To znači da će biti više likopena (pigmenta koji paradajzu daje boju)! Ova supstanca je moćna, ona je antioksidans koji veoma blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a ima i antikancerogena svojstva, objasnila je Elena.

Takođe, nutricionistkinja je savetovala da kupujete ili pravite picu sa tankom korom. Međutim, ako to nije slučaj, onda bi svakako trebalo da se uzdržite od jedenja okrajaka. Ovako ćete smanjiiti broj kalorija su uneti u organizam.

MONDO