Osobama koje imaju lošu krvnu sliku, obično se savetuje da pojačaju unos mesa i povećaju nivo hemoglobina. A šta ako je ta osoba vegetarijanac, vegan ili jednostavno ne voli meso?

Prema rečima nutricionistkinje Ane Radkine, podizanje hemoglobina bez mesa je sasvim moguće. Zapravo, mnogo je lakše nego što većina ljudi misli. Istina, moraćete da jedete više voća i povrća.

Kod ovog problem apomoći će ako u jelovnik uvrstite sledeće namirnice: mekinje, pšeničnu kaša, kajsije, suve kajsije, zelene jabuke, hleb od žitarica, cveklu, mahunarke, bademe, šipak, sok od šljiva, šljive, suvo grožđe, grašak, sok od paradajza, prokelj, brokoli, puter od kikirikija, ovsenu kašu, ananas. Sve ove namirnice su izuzetno bogate gvožđem koje podiže hemoglobin.

Stari ruski recepti

Nutricionistkinja preporučuje ne samo da odjednom jedete sve navedene namirnice i to u ogromnim količinama, već da se pridržavate određenog plana. Na primer, sami pripremite posebne vitaminske mešavine a koje ćete jesti u manjim količinama svakog dana. Redkina napominje da je to proveren način da se rešite deficita hemoglobina.

Postoje tri stara ruska recepta za pripremu ovih vitaminskih bombi:

  • Recept 1 - Orahe, suve kajsije, med i suvo grožđe sameljite u blenderu u razmeri 1:1. To jest, svaki sastojak treba uzeti u istoj količini. Svakog dana uzimajte 1-3 kašike ove mešavine. Inače, ovo je jedan od najboljih recepata ne samo da podignete hemoglobin, već i da snabdete telo neophodnim vitaminima.
  • Recept 2 - Uzmite jednu čašu suvih šljiva, suvih kajsija, oraha i suvog grožđa. Sameljite u blenderu, dodajte 3 kašike meda i 1 sitno iseckani limun sa korom. Svakog dana uzimajte 1-3 kašike ove mešavine.
  • Recept 3 - Pomešajte 1/2 šolje soka od jabuke, 1/4 šolje svežeg soka od cvekle i 1/4 šolje soka od šargarepe. Svakog dana 1-10 puta popijte pola čaše napitka.

MONDO