Neki od najneprijatnijih simptoma menopauze su valunzi, naleti neverovatne vrućine i znojenja koji ne mogu da se kontrolišu. Ne pomaže ni da se laganije obučete, niti da izbegavate vrućine - valunzi vas sustignu u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu i ništa ne možete da uradite osim da uvek sa sobom nosite gomilu vlažnih maramica i neprestano se briskate...

U ostale simptome menopauze spadaju nesanica, česte promene raspoloženja, razdražljivost, lošija koncentracija, gojaznost, depresija, smanjen libido i poteškoće u seksu zbog suvoće vaginalne sluzokože, infekcije na genitalnim organima sa kojima se ranije nisu susretale... Ako niste znali, jedna sasvim prosta stvar, zapravo tretman, pomaže da ublažite ove simptome. 

Tusrki naučnici su otkrili da masaža stopala ublažava simptome menopauze kod žena! U studiji su naveli i da poboljšava san, ublažava umor i anksioznost. Naučnici sa Univerziteta Amasija i Univerziteta Karatekin su analizirali zdravstveno stanje 70 žena u klimaksu. Svakog dana tokom sedam dana 35 učesnika je primalo masažu stopala. Ostali nisu dobili nikakve zdravstvene tretmane. Zatim su naučnici prikupili informacije o stanju i spavanju ispitanika.

Ispostavilo se da su žene kojima su stopala masirana počele duže da spavaju, u proseku su produžile spavanje za sat vremena. Osim toga, prijavile su i da manje osećaju umor i anksioznost. Zaključak naučnike jeste da bi sve žene u ovoj fazi života trebalo da idu na masažu ili same sebi masiraju stoopala, jer umnogome olakšava neprijatn esimptome menopauze.

MONDO