Ukoliko planirate da udomite psa i ne znate šta vas čeka, ali i šta imati ovog kućnog ljubimca znači i koje sve obaveze on donosi sa sobom, ovaj tekst će vam biti od koristi.

Aleksandar Kopilović, veterinar i doktor veterinarske medicine, gostujući na K1 Televiziji dao je korisne savete za sve buduće vlasnike, ali i one koji već imaju krznenog prijatelja.

"Nebitno da li ste na poklon dobili psa ili ga udomili, procedura je ista. Štene bi prvo trebalo da se očisti od crevnih parazita. Štenci se čiste, druge, četvrte i šeste nedelje života. Nakon toga, čišćenje od parazita treba da se obavlja svake četvrte nedelje", objasnio je doktor.

Što se tiče vakcine, štenci bi prvu vakcinu trebalo da dobiju između šeste i osme nedelje, a nakon toga za tri nedelje revakcinu i opet, za tri nedelje i treću vakcinu.

"U tom periodu između primanja vakcina, preporuku ja da ne budu u kontaktu sa drugim životinjama, niti da izlaze napolje", preporučio je doktor i savetovao vlasnicima da budu strpljivi, jer postoji mnogo zaraznih bolesti koje za štence mogu da budu kobni. Vlasnici mnoraju da budu uporni u ponavljanju i dresiranju. Pa tako, kada pas uradi nešto dobro treba ga nagraditi.

pas
Shutterstock/Photology1971 

"Po zakonu, vlasnik je u obavezi da čipuje i vakciniše psa protiv besnila nakon trećeg meseca", podsetio je doktor i ukazao da je čipovanje psa potrebno iz jednog razloga, a to je, da ako se pas izgubi ili pobegne, vi ćete moći lakše da ga pronađete.

Takođe, srčani crv je sve učestalija bolest kod pasa, a pogotovo imajući u vidu da njega prenose komarci, koji su poslednih godina u sve većem broju u Srbiji. Doktor Kopilović je savetovao da je najbolje rešenje preventiva, odn. test srčanog crva koji se radi mesec dana pre početka sezone komaraca, uglavnom u aprilu.

"Ako je pas negativan, uzimaju se tabletice koje će da spreče nastanak srčanog crva, čak i ako ga komarac ujede", objasnio je doktor. Što se tiče ishrane, štenci treba da jedu istu hranu koju su jeli u odgajivačnici i to češće, a po malo - na tri, četiri sata.

(MONDO)