Po kineskoj tradicionalnoj medicini, beli luk treba da se jede svakog dana, a posebno tokom  hladne sezone. U narodu ga smatraju najboljim "lekom" za brojne bolesti, a i mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova korisna svojstva.

Kinezi su svrstali beli luk u grupu "toplih" namirnica koje poboljšavaju metabolizam i stimulišu proces varenja. U ovoj zemlji se koristi za "lečenje" bolesti povezanih sa respiratornim i gastrointestinalnim traktom, smanjenje gustine krvi i njeno razređivanje, a od velike je pomoći i kad treba da se spreče prehlada i grip.

Kako je izreka "jabuka na dan i doktor nije potreban" poznata u celom svetu, tako se veruje i da redovno konzumiranje belog luka štiti od brojnih stanja i bolesti. Po kineskoj tradicionalnoj medicini potrebno je da jedete svakog dana 4 čena belog luka, a evo i zašto: 

  1. Jača imuni sistem i pomaže da se izborite sa prehladom. Ako jedete beli luk svaki dan, učestalost raznih akutnih respiratornih virusnih infekcija se smanjuje u proseku za 63 odsto, veruje se u kineskoj tradicionalnoj medicini.
  2. Smanjuje krvni pritisak. Pomaže da se šire kapilari, što za posledicu može da ima snižavanje pritiska za 8-10 mm Hg.
  3. Beli luk je dobar za krvne sudove i kompleksno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Njegovo glavno svojstvo je snižavanje holesterola i antikoagulantno dejstvo. Efekat je sličan onom koji ima aspirin, čime se smanjuje ritik od pojave tromboze. 
  4. Pomaže da se spreči razvoj staračke demencije.
  5. Snižava nivo šećera u krvi.
  6. Pomaže kod konstantnog umora. 

Četiri čena (oko 28 g) belog luka će vam obezbediti: mangan - približno 23 odsto preporučene dnevne doze; vitamin B6 - 17 odsto; vitamin C - 15 odsto; selen - 6 odsto.

MONDO