U vreme poskupljenja kako osnovnih životnih namirnica, tako i ostalih troškova, počevši od računa, goriva, pa sve do odeće i putovanja, uvek je dobrodošlo imati u slamarici nešto novca. Ali kako uštedeti pored svih poskupljenja?

Lokalni bankar iz Velike Britanije, Dejv Fišvik, čiji će autobiografski film o uspehu i kako je postao milioner, "Dejvova banka", biti prikazan na Netfliksu u januaru 2023. godine, redovno ljudima deli savete kako da uštede. Pa tako je i ovog puta podelio nekoliko trikova:

1. Svakog dana po malo

Na prvom mestu on je savetovao štednju novca svakog dana po malo. Možete da izaberete sumu novca koju ćete da izdvajite prvog dana, to može da bude i 10 dinara, a zatim da je svakog dana povećavate za tu istu sumu. Dakle, narednog dana uštedećete 20 dinara, zatim 30, 40 i tako dalje.

2. Cenkajte se

On šta više kao još jedan način štednje savetuje i cenkanje. Prema njegovog mišljenju svaki pen, odnosno dinar koji uštedite je dinar koji ne morate da zaradite. Pa tako, možete da se cenkate skoro za sve, pa i za kupovinu polovnog automobila.

3. Kupujte stvari van sezone

Odeća koja se ne prodaje u sezoni je obično snižena. Pa tako, jeftinije jakne ćete naći leti, a kupaće kostime i majce u zimskom periodu.

4. Podelite platu

Kada dobijete platu, Dejv savetuje da je podelite na tri dela. Izdvojite 50 odsto zarade za račune i osnovne stvari, 30 odsto za slobodno vreme kao što su izlasci ili druge aktivnosti i 20 odsto je namenjeno za štednju.

5. Ne kupujte ovim danima

I za kraj, još jedna zanimljiva taktika štednje stiže od Dejva. On savetuje da od ponedeljka do srede ne trošite novac, već sve što vam je potrebno kupite tokom vikenda. Petak, subota i nedelja su najbolji dani za kupovinu, rekao je ovaj bankar.

(MONDO)