Pite i peciva ne bi trebalo da jedete svakog dana, čak i ako ste apsolutno zdravi, savetuje ruska nutricionistkinja Antonina Starodubova. Osim što mogu da podignu vrednosti holesterola i šećera u krvi, od ovih namirnica ćete se sasvim sigurno ugojiti. Međutim, ako već ne možete da im odolite, onda povedite računa o količini.

Manje je bolje

Naravno, nije neophodno da se u potpunosti odreknete ovakve hrane, samo je potrebno da joj ograničite količinu, što zavisi od pola, starosti, telesne težine i nivoa fizičke aktivnosti. Nutricionistkinja kaže da ipak nije preporučljivo da unosite više od 150-200 grama, što je otprilike 1-2 parčeta pite dnevno.

Antonina Starodubova je napomenula da lisnato testo sadrži najviše kalorija, a na drugom mestu je slatko pecivo koje sadrži veliku količinu šećera. Najmanje je štetno posno pecivo koje se sastoji od brašna, vode, kvasca, biljnog ulja, šećera i soli. A ako rafinisano brašno zamenite integralnim, još bolje po vaše zdravlje.

Punjenje je najopasnije

Punjenje, odnosno fil koji se stavlja u ppeciva i pite, treba da ima malo šećera, masti i soli. Najbolje je ako se koristi sveže povrće - kupus, bundeva, spanać i ostali "zeleniš"... Takođe su mahunarke dobr aopacija - pasulj, grašak, sočivo. Ako pite punite msom, najbolje je da odaberete ono nemasno - piletinu i ćuretinu. A umesto kačkavalja uvek je mudrije koristi sveži sir. Za slatke pite najbolji i najzdraviji izbor je sveže ili smrznuto voće, pripremljeno sa minimalnom količinom šećera.

Koja kupovna peciva su najbolja

Pecivo u prodavnicama treba birati sa posebnom pažnjom. Pokušajte da obratite pažnju na sastav sastojaka i hranljivu vrednost. Neka peciva mogu da imaju mnogo više kalorija nego što je to preporuka za glavni obrok. Ako, pak, ne možete da se uzdržite od ovih kaliričnih testa, onda svakako je poželjno da ih uzimate u manjoj količini i konzumirati ih ujutru. Tada nam metabolizam radi najbolje i najbrže sagorevamo masnoće.

(MONDO)