Danas je Veliki petak, dan kada se farbaju jaja za Uskrs. Kao i svake godine, i ove posebnu pažnju posvećujemo prvom jajetu. Uvek je crvene boje, zove se čuvarkuća i veruje se da ukućane štiti od bolesti, zla i svega što je štetno. Čuvarkuća donosi sreću i blagostanje u dom i čuva se do sledeće godine.

Ipak, nije tajna da mnogi ne znaju šta da rade sa prošlogodišnjom čuvarkućom. Zbog toga se često odluče da ga bace u đubre, što nikako nije opcija. Takođe, ne valja da se jaje od prošle godine čuva više od godinu dana. U nekim krajevima Srbije stara čuvarkuća se zakopava u zemlju, u dvorištu ili bašti kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda.

U drugim krajevima deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena, a ima i onih krajeva u kojima se ljuska usitni i daje kokoškama da pojedu ili se čuvarkuća baca preko krova kuće. Pojedine porodice vole da čuvarkuću puste niz reku, jer se veruje da voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "preuzela" umesto ukućana.

jaja
MONDO/Dragana Todorović 

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, opet kako bi bili zdravi i rumeni. Ukoliko nijedna opcija vama ne odgovara, najbolje bi bilo da jaje ostavite na grani obližnjeg drveta. Nikako ga ne bacajte u kesu za đubre.

(MONDO)