Za prvi maj se tradicionalno "roštilja" u prirodi, beogradski Košutnjak je praktično već popunjen, a ništa druačija situacija nije na Adi ili Zvezdari, takođe popularnim mestima za prvomajski uranak.

Majstori grila su poranili da "raspale" roštilj i pripreme vešalice, ćevape, pljeskavice, kobasice (ako još uvek niste kupili meso, saznajte i koliko je potrebno da uzmete a da ne preterate, niti da vam zafali)... Hlade se sokovi i pivo, a za pripremu salate su najčešće zadužene pripadnice nežnijeg pola. Nose se i rekviziti za sportsku zabavu, lopte, reketi... U Srbiji se roštilj ne može zamisliti bez ogromnih količina crnog luka, a koliko je ovo dobra kombinacja, otkrio je poznati gastroentereolog, dr Vojislav Perišić

"Luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", rekao je on i dodao da je salata tu da neutrališe štetna svojstva jakih obroka, kao što su gomile mesa koje se pripremaju za vreme 1. maja. 

"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida", objasnio je dr Voja. 

Njegov savet svima koji pripremaju gril jeste i da ne preteruju sa solju u pripremi mesa. U restoranima se ovaj začin obilato koristi, a i za to postoji razlog...

"Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", napomenuo je gastroenterolog i objasnio šta je to štetno kod roštilja. 

"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike, dakle ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", rekao je dr Voja.

(MONDO)