Metabolizam je skup hemijskih reakcija koje se dešavaju kada se uneta hrana pretvara u energiju, potrebnu za ćelijske procese. U nutricionizmu se obično koristi u značenju brzine sagorevanja kalorija u organizmu. Od ovog procesa zavisi u kojoj meri i kojom brzinom ćemo mršaviti

Obično se misli da je metabolizam kod muškaraca brži nego kod žena, pa zato oni mnogo lakše mršave, ali razlika je u nećemu drugom. Dame imaju veći procenat masti koje se obično skladište u regiji zadnjice, butina i kukova, dok se jači pol obično goji u predlu stomaka. Prema naučnicima, salo u zoni stomaka se lakše metaboliše nego ono u regiji zadnjice i butina.

Postoji pet važnih grešaka koje kod žena dovode do usporavanja metabolizma.

  1. Izbegavanje mesnih proizvoda - drugim rečima, veliki je broj žena koje praktično upražnjavaju vegansku ishranu. Konzumiranjem samo biljne hrane nećete dobiti dovoljno proteina, a koji ubrzava metabolizam. Naučne studije pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (u poređenju sa ishranom sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata) usporava metabolizam.
  2. Pogrešne vežbe - mnoge žene najčešće biraju jogu i istezanje kad vežbaju. Prioritet treba da im bude trening snage. Ako ga ne praktikujete, onda nakon 30 godina možete da izgubite do 8 odsto suvog mišićnog tkiva na svakih 10 godina.
  3. Salate kao glavno jelo - ako se konzumiraju bez dodatka proteina, mogu da uspore metabolizam i ubrzaju gubitak mišićnog tkiva. Za dame je korisno da unose oko 20 grama proteina po obroku.
  4. "Boravak" na društvenim mrežama pre spavanja - plavo svetlo sa ekrana negativno utiče na kvalitet sna i ometa proizvodnju melatonina, remeti cirkadijalni ritam. Dugotrajno ograničenje spavanja i poremećaj cirkadijalnog ritma snižavaju stopu metabolizma u mirovanju za 8 odsto, prema jednoj studiji.
  5. Sok za detoksikaciju - veliki broj ovih sokova ne sadrži dovoljno proteina za izgradnju mišićne mase, a takođe su niskokalorični. Kao rezultat toga, metabolizam će početi da se usporava kako bi se sprečilo gladovanje tela.

(MONDO)