Hleb je osnovna namirnica ljudske ishrane. Nezamenljiv je izvor hranljivih vlakana, ali i glavni krivac debljanja. Nutricionisti čestu ističu da treba izbegavati hleb od belog brašna, ali nije tajna da je baš on mnogima omiljen. Da li ste znali da ugljene hidrate koje unosite konzumacijom hleba, možete da pretvorite u one zdravije?

Pekari su otkrili sjajan trik koji svako od nas može da primeni. Kako kažu, nećete brinuti da li ste pojeli jedno, dva ili tri parčeta hleba. Ovo je spas za sve one koji ne mogu da se odreknu ove namirnice, jer trik navodno može da prepolovi broj kalorija koje se unesu.

Kada kupujete ili pečete hleb, stavite ga u zamrzivač. Zamrzavanje skrob pretvara u otporan skrob. Zvuči neverovatno, ali to znači da vaše telo dobija mnogo manje kalorija iz hleba. Zapravo, otporni skrob hrani vaše crevne bakterije umesto da vas ugoji. Najveći problem kod belog hleba je to što zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo oslobađa energiju, pa podiže nivo šećera u krvi.

Ipak, oni koji nemaju porodičnu istoriju dijabetesa ne treba da izbegavaju beli hleb, koji se idealno jede za doručak, jer ubrzava metabolizam, kažu naučnici. Brojne su preporuke od strane nutricionista širom sveta da kvalitetan hleb treba konzumirati više puta tokom dana, u količinama koje odgovaraju pojedincu. Kvalitetan hleb, napravljen od integralnog ili raženog brašna, sadrži više minerala, vitamina, proteina i biljnih vlakana u odnosu na beli, jer se i proizvodi od punog zrna žitarice.

(MONDO)