Svaki tip putnika, od povremenih do onih koji često lete, ima mišljenje o hrani koja se servira u avionima, bilo da ceni klasu ili cenu karte ili se oštro protivi da jedu bilo šta što je prethodno kuvano, a zatim zagrejano u vazduhu. Ali kako ljudi koji imaju zadatak da pripreme i služe ova jela na brodu misle o njima?

Američki novinski portal, "HuffPost" razgovarao je sa tri stjuardese o obrocima u avionu koje nikada ne bi jeli u toku leta, kao i o onima koje bi zapravo preporučili.

Da li ste znali, na primer, da se većina hrane za avion priprema u nekoj od ugostiteljskih kompanija, a zatim se transportuje kamionima na razne aerodrome? Takođe, veliki broj zaposlenih donosi sopstvenu hranu na posao, kaže stjuardesa po imenu Vajtni koja je sedam godina radila sa jednom velikom američkom avio-kompanijom. A zatim su podelile nekoliko namirnica koje bi trebalo da izbegavaju:

Voda, kafa i čaj

Iako je flaširana voda u redu, sa vodom iz slavine treba postupati pažljivo, objasnila je stjuardesa Vajtni.

"Sve se svodi na to koliko često se cevi čiste", rekla je ona, napominjući da se voda iz česme takođe obično koristi za kuvanje kafe i čaja u avionima", rekla je ona i dodala da većina stjuardesa ne pije vodu iz slavine, kao ni kafu i čaj koji se praveod nje,

Da biste izbegli dehidraciju, Jasmin King, koja radi kao stjuardesa od 2015. godine, predložila je izbegavanje slanih grickalica poput orašastih plodova i pereca.

Privatni avion  (4).jpg
Youtube/printscreen/Aviation International News 

Odresci i fileti

Iako je stvar ličnih preferencija, neke stjuardese se drže dalje od mesnih odrezaka i fileta dok su na poslu zbog načina na koji su pripremljene. Tačnije, skoro uvek su prekuvani.

"Ako se posebno brinete o tome kako treba da se pripremi vaš biftek, nemojte ga jesti", savetovala je stjuardesa Denis. Generalno, jela poput bifteka i fileta treba pravilno zagrejati kako bi se izbegao rizik od trovanja hranom.

Alkohol

Dehidracija takođe može biti problem za putnike koji konzumiraju alkohol.

"Alkohol negativno utiče na vaše telo kada ste na velikoj nadmorskoj visini", rekao je Vajtni, aludirajući na stanje poznato kao hipoksija, koje je povezano sa niskim nivoom kiseonika u telesnom tkivu.

"Barometarski pritisak u kabini aviona je niži nego što je inače", isitče dr Kler Morison i dodaje da upravo to može da dovede do vrtoglacie i hipoksije.

Slane namirnice

Prema nemačkoj studiji koju je naručila avio-kompanija Lufthanza pre više od deset godina, faktori poput niskog pritiska mogu da dovedu do toga da određene namirnice imaju manje intenzivan ukus među putnicima u avio-kompanijama, zbog čega kompanije za ketering u avio-kompanijama mnogo vše posole hranu.

"Testenine i supe obično imaju visok sadržaj natrijuma.

Takođe neka indijska jela spadaju u ovu kategoriju jer nemaju meso, ali imaju veći sadržaj soli. Bilo koja vrsta sendviča sa delikatesnim mesom u sebi verovatno ima i veći nivo soli", kaže Vajtni.

Sirevi

Ako naručite poslužavnik sa sirom u avionu nadajući se ukusnom izboru, verovatno ćete biti razočarani.Većina sireva koji se služe u avionusu upravo oni prerađeni jer ne zahtevaju hlađenje.

BONUS VIDEO:

Tiktok/sophiacelentano48 Putovanje avionom

 (MONDO)