Skoro svi muškarci posle intimnog odnosa najviše vole da utonu u san. Dok žene vape za maženjem, zagrljajima i dodirima, jači pol se radije okrene na drugu stranu, zatvori oči i zaspi u sekundi. Nauka kaže da za to postoje važni razlogi. Osim potrošnje energije, razlozi su vezani i za hormone, vrhunac i ostale hemijske procese u organizmu muškarca. Evo zašto muškarci iz ženskog zagrljaja beže u zemlju snova:

Potrošnja energije

Prvi i najvažniji razlog jeste potrošnja energije, koja se često kod muškaraca javlja u većoj meri nego kod žena. Od intimnih radnji, preko maženja, pa sve do konkretnih aktivnosti pod čaršavima, muškarci svu svoju energiju ulažu u intimne pokrete i troše ogromne količine energije.

Otpuštanje stresa i napetosti

Drugi razlog je otpuštanje stresa, napetosti i straha koje se događa tokom vrhunca. Za razliku od žena, muškarci doživljavaju vrhunac gotovo tokom svakog intimnog odnosa, a samim tim imaju veću potrebu za snom, zbog intenzivnijeg opuštanja nakon odnosa.

Biohemija vrhunca

Tokom ejakulacije muškarci ispuštaju koktel hemikalija u mozgu, uključujući norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Hormon prolaktin čvrsto je povezan sa snom, pa je i to jedan od razloga zašto se muškarcima spava odmah nakon intimnog odnosa, piše Zadovoljna.hr.

Nekontrolisano disanje

Muškarci tokom intimnog odnosa, posebno bržeg i intenzivnijeg, potiskuju disanje ili dišu mnogo brže, zbog čega u telo ulazi manje kiseonika nego obično. To je takođe jedan od razloga zašto se većina muškaraca nakon intimnog odnosa oseća izrazito umorno.

Muškarci ne vole da analiziraju svoja iskustva

Žene imaju potrebu da analiziraju svoja iskustva, dok je muškarcima sasvim dovoljno da ih prožive. Ako muškarac nije dobar komunikator u trenucima kad od njega to najviše očekujete, to može da stvori osećaj ljutnje, a u nekim situacijama i krivice. Zato je važno uzeti u obzir duboke razlike između muškog i ženskog mozga i pokušati na njih gledati sa razumevanjem.

BONUS VIDEO:

Saveti intimni odnosi Instagram/nicole_thesexprofessor

(MONDO)