Namirnica bogata hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom mora da se čuva na poseban način. Koliko sir sme da stoji u frižideru, zavisi od vrste, ali kada je zamrzivač u pitanju, pravilo je drugačije. Malo ko zna da samo dve vrste sira smeju da se odlože u zamrzivač, a to su mocarela i parmezan.

Mnogi faktori određuju da li je određeni sir pogodan za zamrzavanje na osnovu sadržaja vlage i soli, PH vrednost, tekstura i zrelost sira. Ukoliko stavite bilo koju drugu vrstu u zamrzivač, "razbijate" sastav sira, ističe Ali Rozen, stručnjak za zamrzavanje namirnica. Sir sadrži vlagu koja pre zamrzavanja čuva njegovu strukturu. Kada se zamrzne, vlaga se pretvara u kristale leda.

Brzina kojom se sir smrzava takođe određuje veličinu ovih kristala, jer brže zamrzavanje znači manje kristale leda. Zamrzavanje utiče i na ukus sira zbog enzima i živih kultura u siru. Čak i ako pažljivo odmrznete sir, ukus mu se neće vratiti, zbog čega nema potrebe ni da ga probate. "Uvek preporučujemo da ne zamrzavamo naš prirodni čedar jer će to zaustaviti proces starenja", kaže Džil Alen, direktorka za kvalitet proizvoda u Asocijaciji kremarstva okruga Tilamuk.

Sir se čuva u frižideru, ali dužina zavisi od vrste. Tvrdi sirevi traju najduže do šest nedelja kada ih otvorite, ali pre otvaranja mogu da se čuvaju između četiri i šest meseci. Manje tvrdi mogu da stoje do tri nedelje nakon otvaranja, a pre otvaranja dva meseca. Mekani sirevi treba da jedu brzo zbog štetne barijere. Zato je preporuka da se pojedu u roku od dve nedelje.

BONUS VIDEO:

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

(MONDO/T.V.)