Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.
Kada je reč o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?
Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.
Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put u mleko. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.
"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokom muže krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sena upali u nju i na kraju izazvali rupe.
Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira oično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sena!
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Rapsodija Zvezde, Olimpijakos je pao u Areni: Ovako se ide u plej-of Evrolige!
Pravio haos na utakmici Zvezde, sada joj opet sudi! Evroliga ga vratila u Arenu posle velikog skandala
Ovako će izgledati novi kružni tok u centru Beograda! U sredini sat od 15.000.000 RSD: "To će biti simbol grada"
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Miloš Teodosić ne igra protiv Olimpijakosa: Još jedan problem za Crvenu zvezdu