Poznati svetski sajt "Taste Atlas" koji na godišnjem nivou analizira i objavljuje najbolja i najgora jela iz mnogobrojnih država, ovoga puta se zainteresovao za najbolje namaze. Jela iz država bivše Jugolaslavije takođe su se našle na listi, a evo koje mesto je zauzeo omiljeni namaz mnogih iz Srbije.

Prvo mesto odneo je čuveni gvakamole sos iz Meksika čiji glavni sastojak je avokado.l Mnogi vole da ga stavljaju u burito ili jedu uz takose. Drugo mesto pripalo je sve više popularnijem humusu (namazu od leblebija), dok je treće mesto turski menemen. Pravi se od jaja, paradajza, paprika, ljutih papričica, peršuna i belog luka - nešto slično našem bećarcu.

Kada je reč o srpskom najboljem namazu, urnebes je zauzeo sedamnaesto mesto. Uglavnom se jede uz meso sa rošitlja ili pečenje. Makedonski malidžano čiji je glavni sastojak plavi patlidžan našao se na 31. mestu, dok se hrvatska pašteta od čvaraka osvojila 47. mesto.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha

 (MONDO/T.B.)