Odsedanje u hotelima je lepo i komforno, još ako imaju pet zvezdica, ali kad dođe dan za polazak, mnogi na brzinu, u poslednjem trenutku, krenu da se pakuju. Neki ispoštuju bonton i srede sobu za sobom, pokupe đubre i nameste posteljinu, a drugi ne. Da li je sve to neophodno? Evo šta kažu stručnjaci za bonton - u kakvom stanju treba ostaviti hotelsku sobu?

"Apsolutno nema potrebe da nameštate krevet pre nego što napustite sobu. Posteljina će svakako odmah biti skinuta, tako da nema potrebe zamariti se time", kaže za "TravelLeisure" Majka Majer, stručnjak za bonton i autor knjiga o istoj temi.

Ona savetuje i da ne ostavljate đubre razbacano svuda po sobi (flaše, maramice, omote...), kao što to ne biste uradili ni da ste odseli kod prijatelja, već ga odložite u kante za smeće. Još jedan stručnjak za bonton Dajan Gotsman dala je savete na ovu temu. Ona ističe da ne treba koristiti bademantile kao maramice za uklanjanje šminke.Iako mogu da se operu, teško je ukloniti tvrdokorne fleke.

"Ako razbijete čašu ili flašu, pobrinite se da pokupite komadiće u najvećoj mogućoj meri", dodaje Gotsman, aludiraću na bezbednost onoga ko ulazi posle vas. Zaposleni u hotelima imaju još jednu preporuku za sve goste - ako ste u sobi pomerali nameštaj, trebalo bi da ga vratite u prvobitno stanje pre odlaska! Isto važi i za telefon, daljinski upravljač ili televizor.

BONUS VIDEO:

stručnjak za bonton Tiktok/oldsouletiquette

(Blicžena.rs/MONDO/T.B.)