
Viljamovka je sorta kruške, koja se prvi put pojavljuje 1770. godine u Engleskoj, odakle se širi u Srednju Evropu i Ameriku. Preporučuje se da se služi blago ohlađena.
Kajsija pripada porodici ruža, a u Evropu dolazi iz Azije, i to sa Rimljanima početkom nove ere. Preporuka je da se služi na sobnoj temperaturi, kako bi se istakla njena aroma.
Tradicionalna receptura za čuvene višnjevače i malinovače glasi: uzmite 300g voća, dodajte 300g šećera i ostavite na sunčevoj svetlosti od 10 do 15 dana. Nakon toga prelite rakiju šljivovicu jačine 45 odsto v/v i ostavite još nedelju dana. Nakon toga liker je spreman za upotrebu. Preporučljivo je da se služi blago ohlađena u čašama za liker.
Travarica, (najčešće komovica, lozovača ili šljivovica, sve zavisi od regiona iz koga dolazi) rakija sa dodatkom lekovitog bilja dobijena kroz postupak maceracije, se najčešće služi dobro ohlađena, kao aperitiv.
Vrhunske šljivovice se dobijaju nakon što odleže u hrastovim buradima. Šljivovica može biti meka ili prepečenica, a najbolja se dobija od starih sorti šljive poput požegače, ranke ili trnovače. Preporučuje se da se služi na sobnoj temperaturi u takozvanim konjak čašama. Najbolje se slaže uz čokoladu, suvo voće, kafu, bademe ili lešnik.
Možda ste ove lekcije o rakiji već znali, ali verovatno niste kako one izgledaju kada se njima pune praline.
Galerija čokolade i Rakia bar su udruženim snagama to proverili i dobili nekoliko vrlo zanimljivih ukusa: praline punjene filom od viljamovke i tamne čokolade, kajsijevača i mlečna čokolada, liker od maline pomešan sa mlečnom i crnom čokoladom, praline od crne čokolada sa travaricom, šljivovica i crna čokolada …
"Smatramo da je kombinacija crne čokolade od 47 odsto kakao delova, najpogodnija sa rakijom od kruške, Viljamovkom, jer je ovaj procenat kakaa u kombinaciji sa ostalim sastojcima, kao što su kakao buter i šećer dovoljan razlog da se ta dva ukusa u potpunosti uklope u jednu celinu, a da na preovlada nijedan od njih", objasnila nam je Tatjana Vučićević iz Galerije čokolade.
Nežan i topljiv ukus mlečne čokolade sa rakijom od kajsije je idealna spoj ova dva prefinjena proizvoda. Zbog sadržaja mleka u čokoladi, koji daje veću topljivost i lakše razgrađuje nežan ukus mlečne čokolade i kajsije, daje fantastičan spoj za čula ukusa i mirisa.
Liker od maline ima dovoljno jak i sladak ukus voća, tako da kombinovan sa dve vrste čokolade: mlečnom od 35 odsto i tamnom od 70 odsto kakao delova, zajedno daju balans ovom piću.
Zna se da čokolada koja ima veći procenat kakao delova, spada u zdravu hranu. Feniletalamin u njoj, kao prirodan lek protiv depresije, i travarica mogu biti odličan spoj za prave hedoniste.
Čokoladna pločica od crne čokolade sa 70 odsto kakao delova, uz pečeni lešnik, badem, suvo grožđe i suve brusnice, je fantastičan izvor energije uz jak voćni ukus šljive. Dobro raspoloženje dolazi zbog teobromina - blagotvornog sastojka kakaa.
(Aleksandra Petrovski, MONDO)
Kajsija pripada porodici ruža, a u Evropu dolazi iz Azije, i to sa Rimljanima početkom nove ere. Preporuka je da se služi na sobnoj temperaturi, kako bi se istakla njena aroma.
Tradicionalna receptura za čuvene višnjevače i malinovače glasi: uzmite 300g voća, dodajte 300g šećera i ostavite na sunčevoj svetlosti od 10 do 15 dana. Nakon toga prelite rakiju šljivovicu jačine 45 odsto v/v i ostavite još nedelju dana. Nakon toga liker je spreman za upotrebu. Preporučljivo je da se služi blago ohlađena u čašama za liker.
Travarica, (najčešće komovica, lozovača ili šljivovica, sve zavisi od regiona iz koga dolazi) rakija sa dodatkom lekovitog bilja dobijena kroz postupak maceracije, se najčešće služi dobro ohlađena, kao aperitiv.
Vrhunske šljivovice se dobijaju nakon što odleže u hrastovim buradima. Šljivovica može biti meka ili prepečenica, a najbolja se dobija od starih sorti šljive poput požegače, ranke ili trnovače. Preporučuje se da se služi na sobnoj temperaturi u takozvanim konjak čašama. Najbolje se slaže uz čokoladu, suvo voće, kafu, bademe ili lešnik.
Možda ste ove lekcije o rakiji već znali, ali verovatno niste kako one izgledaju kada se njima pune praline.
Galerija čokolade i Rakia bar su udruženim snagama to proverili i dobili nekoliko vrlo zanimljivih ukusa: praline punjene filom od viljamovke i tamne čokolade, kajsijevača i mlečna čokolada, liker od maline pomešan sa mlečnom i crnom čokoladom, praline od crne čokolada sa travaricom, šljivovica i crna čokolada …
"Smatramo da je kombinacija crne čokolade od 47 odsto kakao delova, najpogodnija sa rakijom od kruške, Viljamovkom, jer je ovaj procenat kakaa u kombinaciji sa ostalim sastojcima, kao što su kakao buter i šećer dovoljan razlog da se ta dva ukusa u potpunosti uklope u jednu celinu, a da na preovlada nijedan od njih", objasnila nam je Tatjana Vučićević iz Galerije čokolade.
Nežan i topljiv ukus mlečne čokolade sa rakijom od kajsije je idealna spoj ova dva prefinjena proizvoda. Zbog sadržaja mleka u čokoladi, koji daje veću topljivost i lakše razgrađuje nežan ukus mlečne čokolade i kajsije, daje fantastičan spoj za čula ukusa i mirisa.
Liker od maline ima dovoljno jak i sladak ukus voća, tako da kombinovan sa dve vrste čokolade: mlečnom od 35 odsto i tamnom od 70 odsto kakao delova, zajedno daju balans ovom piću.
Zna se da čokolada koja ima veći procenat kakao delova, spada u zdravu hranu. Feniletalamin u njoj, kao prirodan lek protiv depresije, i travarica mogu biti odličan spoj za prave hedoniste.
Čokoladna pločica od crne čokolade sa 70 odsto kakao delova, uz pečeni lešnik, badem, suvo grožđe i suve brusnice, je fantastičan izvor energije uz jak voćni ukus šljive. Dobro raspoloženje dolazi zbog teobromina - blagotvornog sastojka kakaa.
(Aleksandra Petrovski, MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.