Slušaj vest

Konzumiranje voća i povrća nam omogućava da nadoknadimo nivo potrebnih makro i mikronutrijenata. Čini se da bi najbolja bila jabuka, koja je i ukusna užina. Ispostavilo se, međutim, da je avokado najbolji sastojak naše ishrane, što je pokazala studija u kojoj je učestvovalo čak 500 ljudi. Poznato je da sve više Srba kupuje avokado, pa u nastavku saznajte kako deluje na zdravlje ako se konzumira svakog dana.

Naučni časopis Current development of nutrition objavio je rezultate studije koja je pokazala da jedenje jednog avokada dnevno tokom 26 nedelja pomaže da se poštuju opšte preporuke u ishrani. U eksperimentu je učestvovalo 1.008 učesnika (72 odsto su bile žene), čija je prosečna starost bila 50 godina. Pre studije, svi ljudi su jeli nekoliko avokada, 1-2 mesečno.

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. Jedna od njih je ograničila konzumaciju avokada, a druga se obavezala da jede jedan dnevno tokom čitavog trajanja studije. Da bi izmerili ukupan kvalitet ishrane učesnika, istraživači su procenili koliko su pojedinci pažljivo pratili utvrđene smernice za ishranu za Amerikance. Pravila su uključivala davanje prioriteta hrani i pićima bogatim mineralima, zadržavanje u granicama kalorija i ograničavanje alkohola i hrane sa visokim sadržajem šećera, zasićenih masti i natrijuma.

Anketa

Da li jedete avokado?

Analizirajući podatke ljudi iz grupe u kojoj su učesnici svakodnevno jeli avokado, naučnici su primetili veći ukupni unos povrća, kao i masnih kiselina. U praksi je to značilo uzimanje više nezasićenih kiselina nego zasićenih. Promene su uključivale i manju potrošnju soli, rafinisanih žitarica i šećera. To, naravno, ne znači da svi moraju da jedu avokado svaki dan, ali posezanje za hranljivim proizvodima pomaže u poboljšanju zdravstvenih parametara.

Pre svega, avokado podržava rast zdravih bakterija u crevima, što ima direktan uticaj na funkcionisanje digestivnog sistema. Takođe pomaže u smanjenju koncentracije žučne kiseline u stolici. Zahvaljujući tome, smanjuje se rizik od razvoja upale. Jedenje avokada je takođe dobro za vaše srce jer smanjuje nivoe oksidovanog LDL holesterola, koji je povezan sa aterosklerozom. Zauzvrat, visok sadržaj kalijuma i magnezijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Avokado je takođe idealan sastojak obroka za ljude koji žele da izgube ili održe težinu, na šta uglavnom utiču dijetalna vlakna i masti. Studije su takođe povezale konzumaciju avokada sa smanjenim debljanjem, kao i sporijim nakupljanjem masti na stomaku. Posezanje za avokadom sigurno će zameniti jedenje drugih masti. Istovremeno, nećemo izgubiti ništa od kvaliteta i ukusa jela, naprotiv - možemo da dobijemo više vitamina, minerala i antioksidanata.

BONUS VIDEO:

TikTok/chefantonis Recept za punjeni avokado