Slušaj vest

Gubitak težine mnoge ljude drži budnima noću, a broj dostupnih dijeta i trikova može da bude vrtoglav. Da biste postigli telo iz snova, potrebno je da promenite svoje navike u ishrani. Naučnici su otkrili da jedenje sirovog povrća pre obroka daje odlične rezultate i deluje slično popularnom leku za suzbijanje gladi. Šta je tačno ovaj trik za ishranu? Otkrivamo detalje.

Jedenje svežeg povrća je navika koja se zaista isplati. Ne govorimo samo o nutritivnoj vrednosti povrća, već i o malo poznatom dijetetskom triku. Ključ za posmatranje željenih rezultata je vreme konzumiranja navedenih proizvoda, kao i njihov izbor u najmanje obrađenoj verziji. Nažalost, mnogi ljudi u potrazi za vitkom figurom koriste prečice i odlučuju se da uzmu apotekarski proizvod namenjen lečenju dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Važno je da budete oprezni jer preparat koji uzima zdrava osoba može da nanese značajnu štetu organizmu. Da li je moguće da postignete sličan efekat bez upotrebe lekova?

Pre izvesnog vremena japanski naučnici su otkrili da ljudi koji su jeli šaku povrća pre obroka imaju niži nivo šećera u krvi i insulina. Istraživanje je sprovedeno na desetak mladih žena koje su prvo jele povrće, a potom ugljene hidrate. Efekat je bio zapanjujući. Ovo se odnosi na vlakna sadržana u povrću, koja sprečavaju nagli skok šećera u krvi nakon jedenja, na primer, belog pirinča ili testenine. Druge studije su pokazale da jedenje povrća pre ugljenih hidrata pozitivno utiče na zdravlje pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Trik da se povrće pojede pre obroka je vrlo jednostavan i ne zahteva dodatnu pripremu obroka. Zahvaljujući ovom redosledu, posle obroka ćete se brže osećati sitima i nehotice unositi manje kalorija. Pored toga, izbeći ćete skokove glukoze u krvi, zbog kojih obično posežete za grickalicama i slatkišima između obroka, što dovodi do neželjenih fluktuacija težine i nakupljanja masti.

Koje povrće da jedete pre obroka?

Ovaj trik za mršavljenje funkcioniše, bez obzira koje povrće odaberete. Ne postoje posebne smernice, tako da možete slobodno da koristite svoje omiljene proizvode. Zapamtite, međutim, da će najbolje povrće biti ono koje sadrži veliku količinu vlakana, posebno:

  • šargarepa
  • paradajz
  • cvekla
  • patlidžan
  • karfiol

Brokoli i kineski kupus će takođe odlično delovati. Stručnjaci za ishranu smatraju da je najbolje jesti prvo sirovo povrće sa vlaknima, zatim proteine (meso, jaja, riba), zatim masti (ulja, avokado) i na kraju servirati ugljene hidrate na tanjiru (testenine, pirinač, hleb). Na ovaj način smo u mogućnosti da aktiviramo GLP-1 hormon (tada mozak dobija informaciju da smo siti) i stabilizujemo nivo šećera u krvi. Ako započnete obrok sa šećerom, možda ćete biti u opasnosti od velikog povećanja insulina i glukoze. Žudite za nečim slatkim? Jedite desert odmah posle večere i nemojte ga tretirati kao zasebnu užinu uz kafu ili čaj.

Istraživanja potvrđuju da efekte konzumiranja ugljenih hidrata na kraju obroka primećuju ne samo osobe sa dijabetesom, već i gojazne osobe koje imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i gubitka težine. Svako od nas može da napravi male promene u svom životu. Uravnotežena ishrana u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću pomoći će vam da izgubite višak kilograma i poboljšate svoje blagostanje. Izbor zdravih i neprerađenih proizvoda je prvi korak ka postizanju željenih ciljeva tela.

BONUS VIDEO:

Tiktok/sororitynutritionist Hrana za mršavljenje