Slušaj vest

Kako da odaberete najbolje pomorandže? Ispostavilo se da će vam nekoliko saveta pomoći da pronađete najbolje voćke u prodavnici. Najvažniji saveti su ne samo da obratite pažnju na čuveni "pupak" voća, već da obratite pažnju i na njegov miris i boju kožice. Njihov period sazrevanja je od oktobra do decembra. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da odlučite koje da izaberete:

  1. "Pupak" - ovaj mali detalj je zaštitni znak izuzetno slatke sorte, a što je rupa, odnosno "pupak" veći, to je pomorandža slađa.
  2. Boja kore - intenzivno narandžasta boja kore je znak zrelosti. Pazite na blage zelene promene boje, one mogu da ukažu na to da je narandža nezrela i da ima kiselkast ukus.
  3. Pokožica - ako je sjajna, to je znak da je plod konzerviran voskom, koji ga štiti od kvarenja tokom transporta. Važna je i debljina, što je tanja i manje naborana, veća je šansa za sočnost.
  4. Miris - zrele i slatke pomorandže imaju delikatnu, osvežavajuću aromu. Međutim, ako su bez mirisa, verovatno će se ispostaviti da su suve i manje ukusne.
  5. Težina i veličina - težina pomorandže može mnogo reći o njenom kvalitetu. Teži plodovi obično sadrže više soka, dok lagani mogu da razočaraju suvoćom i nedostatkom ukusa.

BONUS VIDEO:

00:36
Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena Izvor: Instagram/alberodellericette