Slušaj vest

Dubai čokolada, popularnija od pitanja: "Gde ćeš za Novu godinu?", postala je prava internet senzacija. Tolika, da ni u samom uvodu nije potrebno da naglašavamo. Sigurno su vam društvene mreže preplavljene ovom modernom poslasticom, koja se više ni ne kupuje zbog ukusa. Čokolada iz Dubaija predstavlja status, simbol je luksuza i danas se poklanja umesto buketa ili nakita.

Vrhunac popularnosti dostigla je nakon što su je popularni blogeri sa milionskim brojem pratilaca probali. Reakcije su jasno pokazivale koliko su oduševljeni kombinacijom čokolade, kadifa i krema od pistaća. "Izuzetno neverovatno iskustvo", glasi filozofija ove čokolade. Možda je glavna prednost proizvoda njegova ekskluzivnost - porudžbine za isporuku u Dubaiju se rasprodaju za nekoliko minuta, dok je u drugim zemljama čokolada dostupna samo kod preprodavaca koji udvostručuju cenu.

Ipak, pokazalo se da Dubai čokolada ne samo da nije dobra po zdravlje, već za jednu grupu ljudi može da bude opasna. O tome je za StarHit govorila nutricionistkinja Ana Belousova. Ispostavilo se da jedna pločica trendi deserta od 200 grama, sadrži preko hiljadu kilo-kalorija. Prema rečima nutricionistkinje, takva slatkoća može da bude opasna čak i u malim količinama.

"Ako imate alergiju, ne bi trebalo uopšte da je jedete. Ne bih preporučila da probaju ovu čokoladu ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom", rekla je ona.

Endokrinolog Veronika Savenko se takođe složila sa mišljenjem svoje koleginice i pozvala pacijente sa dijabetesom i gojaznošću da odustanu od ove čokolade. Proizvodi koji čine čokoladu mogu da izazovu dijareju i druga gastrointestinalna oboljenja, naglasila je doktorka.

"Visoki sadržaji masti i šećera formiraju tzv. proizvode glikacije, koji oštećuju ćelije našeg tela. Uz višak kilograma, imamo sve faktore rizika: kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, aterosklerozu, plakove u krvnim sudovima", rezimirala je Savenko.

BONUS VIDEO:

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač