Slušaj vest

Vreme je slava, a to znači da lako možemo da preteramo sa hranom, naročito ako u toku dana imamo više domaćina koji proslavljaju istu slavu i koje je potrebno ispoštovati. Kada se prejedemo, digestivni sistem počinje ozbiljnu, čak i prelomnu borbu za opstanak. Ovaj rad je prvenstveno povezan sa teškim, neefikasnim i dugotrajnim varenjem prevelikih, često previše masnih i loše sažvakanih zalogaja hrane.

Čak i jednom prejedanje je nezdravo i zamorno za telo. Izaziva brojne, veoma neprijatne tegobe. One uključuju:

  1. gorušicu
  2. mučninu
  3. podrigivanje nakon jela
  4. refluks sadržaja želuca u jednjak
  5. osećaj težine u stomaku
  6. bol u stomaku
  7. nadutost
  8. konstipaciju
  9. letargiju
  10. prekomerno znojenje

U posebno teškim slučajevima, kada situacija izmakne kontroli, može da se javi i teška dijareja praćena mučninom i povraćanjem.

Kako da se brzo izborite sa posledicama prejedanja?

Začini kao što su kim, ruzmarin, đumbir, origano, bosiljak, cimet i začinsko bilje poput nane, kamilice, kantariona, žalfije, koprive, maslačka, mogu da vam pomognu da otklonite neprijatne efekte prejedanja, ali problemi sa varenjem možete da sprečite i dodavanjem odgovarajućih začina u jela koja se serviraju. Zahvaljujući njima ne samo da možete da pripremite ukusna jela, već i sprečite nadimanje ili zatvor, podržite varenje, otklonite grčeve creva, ublažite mučninu ili povraćanje, stimulišete varenje, sprečite dijareju.

BONUS VIDEO:

Kurir TV ISHRANA