Mača se koristi u tradicionalnim čajnim ceremonijama u Japanu još od sedmog veka, ali danas je verovatnije da ćete njen penasti, zelenkasti izgled videti na Instagramu. Ipak, maču mnogi piju kao bolju alternativu kafi, a polako postaje veoma popularna i u Srbiji.
"Mača zeleni čaj i kafa nude niz zdravstvenih benefita, ali i potencijalnih mana, naročito kada se konzumiraju u velikim količinama ili kod osoba koje su osetljive. Uopšteno govoreći, mača je bolja opcija i bolje se podnosi kod osoba koje lošije reaguju na sastojke u kafi", kaže dr Tamar Samjuels, dijetetičarka.
Šta je zapravo mača?
Mača je fini prah napravljen od listova zelenog čaja biljke Camellia sinensis, koja se uzgaja u senci. Intenzivna zelena boja potiče od visoke koncentracije hlorofila, koji je navodno i zaslužan za bogatstvo nutrijenata. Za razliku od običnog zelenog čaja, kod mače se konzumira ceo list, što omogućava maksimalno iskorišćavanje antioksidanasa, vitamina i minerala. Mača sadrži i kofein, ali zahvaljujući visokom nivou L-teanina, pruža postepeno, blago stanje budnosti bez tipične nervoze koju kafa često izaziva.
Koje su prednosti konzumiranja mače?
"Nova istraživanja sve više otkrivaju zdravstvene prednosti mače - od pojačane antioksidativne aktivnosti, podrške metabolizmu, do poboljšanja kognitivnih funkcija", kaže Samjuels.
Jedna od najvažnijih koristi je upravo to što je bogata antioksidansima.
"Oni pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, koje se dovode u vezu sa raznim hroničnim bolestima", dodaje.
Redovno konzumiranje mače takođe može da ima koristi za srce i metabolizam - poboljšava nivo šećera i masti u krvi, smanjuje upale i pomaže kod kontrole telesne težine.
"Mača pozitivno utiče i na mozak. Neka istraživanja pokazuju da može da štiti od kognitivnog propadanja, naročito kod starijih žena. To se najverovatnije duguje visokom sadržaju katehina, luteina i vitamina K", ističe dijetetičarka.
Ipak, dodaje da, iako su ova istraživanja obećavajuća, još uvek nema dovoljno dokaza za konačne preporuke. I iako je zeleni čaj generalno bezbedan, ipak sadrži kofein - prevelik unos može da izazove nesanicu, glavobolje i nervozu.
Iskustvo i promene posle dve nedelje
Jana Akerman je za Glamour ispričala šta se dogodilo posle dve nedelje konzumiranja ovog napitka.
"Pre eksperimenta, bila sam pravi ljubitelj kafe. Ne treba mi kofein da bih se razbudila, jednostavno volim svoj jutarnji ritual sa kapućinom i ovsenim mlekom, jer mi je preukusan. Ali već od 11 h prvog dana bez kafe, razmišljala sam samo o jednom: treba mi kapućino. Osećala sam se usporeno, maglovito, bez energije. Znala sam da će biti teško, ali nisam očekivala ovoliko teško.
Moram da priznam, pod pritiskom rokova i haotičnog rasporeda, popustila sam već prvog dana. Popodne sam popila kafu. Kofein je brzo proradio i odmah sam bila srećnija, ali obećala sam sebi da ću sutradan biti doslednija. Kako je prolazila prva nedelja, pila sam mača late s ovsenim mlekom za doručak, a ponekad i drugi kasnije tokom dana - nekad hladan, što mi je čak bilo i ukusnije.
Priprema kafe mi je ranije bila stvar jednog dugmeta, dok je spremanje mače više oduzimalo vremena, ali bilo je i lepše. Nekad i pet minuta pauze može mnogo da znači. Želja za kafom me držala još nekoliko dana, ali brzo bih je umirila mačom. Posle nedelju dana, već sam se navikla. Počela sam da više volim ukus zelenog čaja i način na koji mi daje energiju, a i zdravstveni benefiti su dodatna motivacija. Na kraju krajeva, mača je zdravija i lepše izgleda od kafe".
Zaključak nakon dve nedelje bez kafe
"Nisam potpuno izbacila kafu, ali jesam je smanjila. Prvog dana nakon eksperimenta, popila sam jutarnju kafu s uživanjem, ali od tada sam se svela na jednu dnevno, umesto dve. Uveče popijem maču ili se potpuno odreknem kofeina. Zanimljivo je što sam eksperiment započela tik pred menstruaciju, kada obično imam PMS - manjak energije, promenljivo raspoloženje. Ovog puta, ništa od toga! Bila sam vedra do samog kraja ciklusa. Čak je i partner primetio. Tako da ću i narednog meseca, u tom periodu, ponovo izbaciti kafu.
Shvatila sam koliko sam se oslanjala na kafu i koliko sam bila iscrpljena kad sam je naglo izbacila. Mača takođe sadrži kofein, ali se sporije apsorbuje, pa mi je energija trajala duže, čak i kada sam je pila samo ujutru. Zato mi je dugoročni cilj da unesem više raznolikosti u izbor toplih napitaka - kafa, mača, kakao, biljni čajevi. Otkad sam uvela tu promenu, osećam se odmornije, budnije i zdravije", otkrila je Jana Akerman.
BONUS VIDEO: