Slušaj vest

Dok Novak Đoković neumorno niže pobede na Vimbldonu, pažnju javnosti privukla je priča o njegovoj ćerki Tari i njenoj novoj omiljenoj teniserki. Iako dolazi iz porodice koja živi tenis, Tara trenutno ima potpuno drugačije interesovanje. Nije reč o reketima, poenima ili sportskim uzorima, već o hrani.

Mala Tara je, kako kaže njen tata, oduševljena Arinom Sabalenkom. Beloruskinja obožava da jede zdravu, tropsku poslasticu koju redovno ima u frižideru. Na konferenciji za medije posle pobede u četvrtom kolu Vimbldona, Novak Đoković je otkrio da Taru "samo zanima da li može kod Arine da jedu asaji bobice".

"Sabalenka joj je omiljena i samo je ona interesuje, šta ona radi i tako dalje. Stalno pita 'Da li mogu kod Sabalenke kući?'. Pošto ju je Sabalenka pozvala kući jer ima 'asaji beri' frižider, pre neki dan smo bili, pa nam je spremala to i tako da Tara samo o tome razmišlja, ne interesuje je tenis nego samo taj asaji, ako može da jede sa njom", rekao je Đoković.

A šta je to toliko posebno u asaji bobicama?

U nastavku otkrivamo sve što treba da znate o ovom tropskom voću - zbog čega se smatra supernamirnicom i kakve zdravstvene koristi može da ima.

Acai (izgovara se a-saj-i) bobice su voće nalik grožđu koje potiče iz kišnih šuma Južne Amerike. Smatra se da imaju antioksidativno dejstvo, što znači da mogu da pomognu u sprečavanju ili usporavanju oštećenja ćelija koje izazivaju slobodni radikali - nestabilni atomi koji mogu da oštete ćelije u telu i time doprinesu raznim bolestima i procesu starenja.

Asaji bobice
Foto: lazyllama/Shutterstock

Asaji bobice dolaze u različitim oblicima - sušene, zamrznute, u vidu soka, praha i dodataka ishrani. Beru se sa asaji palmi i imaju karakterističnu tamnoljubičastu boju. Njihov ukus često se opisuje kao mešavina čokolade i bobičastog voća, sa blagim metalnim ukusom na kraju.

Zdravstvene koristi

Nacionalni centar za komplementarnu i integrativnu medicinu (NCCIH) navodi da nema dovoljno istraživanja o uticaju asaji proizvoda na ljudsko zdravlje. Ipak, neka istraživanja pokazuju da asaji bobice mogu da imaju antioksidativna svojstva, odnosno da mogu da pomognu u smanjenju oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima.

Pregled istraživanja iz 2023. pokazao je da asaji bobice sadrže polifenole, uključujući flavonoide poput antocijanina i proantocijanidina. Ovi sastojci mogu da pomognu u smanjenju oksidativnog stresa, koji se smatra uzročnikom oštećenja ćelija i starenja.

Takođe se smatra da imaju antiinflamatorna svojstva, što znači da mogu da smanje upalu u telu - što je važno, jer hronične upale mogu da doprinesu razvoju bolesti poput ateroskleroze i dijabetesa tipa 2.

Studija iz 2022. sugerisala je da ekstrakt asaji bobica može da zaštiti crvena krvna zrnca od oksidativnog stresa povezanog sa starenjem. Istraživanje iz 2021. ukazuje i na hipolipidemijska svojstva, što znači da asaji može da pomogne u snižavanju nivoa masti u krvi, dodatno smanjujući oksidativni stres.

Iako su neki proizvođači tvrdili da asaji bobice podstiču brzo mršavljenje, NCCIH ističe da ne postoje pouzdane naučne studije koje bi to potvrdile. Ipak, istraživanje iz 2011. pokazalo je da konzumacija asaji pulpe može da smanji nivo šećera i holesterola kod osoba sa viškom kilograma.

Nutritivne vrednosti

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 240 ml napitka od asaji bobica sadrži:

  • 165 kalorija
  • 2,21 g proteina
  • 2,21 g ukupnih masti
  • 34 g ugljenih hidrata
  • 3,19 g vlakana
  • 50,5 mg kalcijuma

BONUS VIDEO:

01:01
OMILJENO VOĆE KOJE MOŽETE UZGAJATI NA SVOM BALKONU ILI BAŠTI ISPRED KUĆE! Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević