Novak Đoković je nedavno otkrio svoju dnevnu rutinu. Detaljno je objasno - prvo što uzima ujutru je mlaka voda sa limunom i malo soli. Nakon toga se hidrira, unosi elektrolite, a potom prelazi na voćni smuti ili sok.
"Bobičasto voće i urme obožavam. Urme jedem ceo dan. U smuti dodajem i konopljine semenke, razne semenke i druge slične supernamirnice - maka prah, spirulinu, iako ukus nije sjajan. Imam i svoju mešavinu zelenog praha sa algama, ali ukus je dobar jer je sve pomešano sa drugim sastojcima, pa stavim jednu mericu toga i srećan sam jer to sakrije neprijatan ukus", otkrio je Novak u intervjuu emisije Bena Džonsona.
Šta je spirulina i zašto se smatra supernamirnicom?
Spirulina je jedan od najvrednijih prehrambenih proizvoda zbog sastojaka koje sadrži. Ima oštar ukus. Ne konzumira se kao samostalna hrana, već se dodaje voćnim ili povrćnim koktelima, energetskim pločicama itd. Dijetetski suplementi koji ga sadrže su u širokoj upotrebi, posebno popularni među sportistima, ljudima koji vode aktivan i iscrpljujući način života, ljudima koji brinu o svom zdravlju i ljudima koji gube težinu ili žele da održe vitku figuru. Njegova upotreba je potpuno bezbedna, ne izaziva negativne neželjene efekte. Obezbeđuje telu mnoge vredne sastojke. Koje?
Spirulina se već dugi niz godina dobija iz uzgajanih algi koje mogu da rastu u vodenim sredinama širom sveta, pod uslovom da je obezbeđena dovoljna vlažnost. Tačnije, alge su biljke koje pripadaju evolutivnoj liniji talusnih organizama, odnosno organizama bez tkiva. Kod ovih biljaka ne postoje razvijena tkiva, a zahvaljujući velikoj količini hlorofila, sposobne su za autotrofnu ishranu (samoishranu) pomoću fotosinteze.
Među algama možemo da izdvojimo cijanobakterije, poznatije kao plavo-zelene alge, od kojih se takođe dobija spirulina. One imaju prepoznatljivu plavo-zelenu boju i, zahvaljujući svojoj visokoj sposobnosti prilagođavanja, lako mogu da se adaptiraju na različite uslove.
Spirulina - svojstva
Važno je istaći da je spirulina proizvod koji sadrži najviše proteina među svim prehrambenim namirnicama (četiri puta više nego meso iste težine). Zbog toga se ovaj dodatak ishrani preporučuje vegetarijancima i veganima, ali i osobama koje žele da redukuju telesne masnoće jer metabolizam proteina pospešuje mršavljenje. Osim toga, spirulina sadrži:
- osam esencijalnih aminokiselina, koje telo ne može samo da proizvede,
- vitamin B1 (u količinama većim nego u voću i povrću),
- vitamin B2 (u količinama i do 20 puta većim nego u drugim namirnicama),
- vitamin B12 (2,5 puta više nego u životinjskoj jetri),
- gama-linolensku kiselinu.
Svojstva GLA kiseline igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja: snižava holesterol, sprečava bolesti srca i smanjuje krvni pritisak.
Spirulina - sastav
Spirulina je bogata mnogim hranljivim sastojcima. Među njima se izdvajaju:
- proteini (od 60 do 70 procenata),
- aminokiseline (spirulina sadrži sve esencijalne koje su neophodne za ljudski organizam),
- linolenska kiselina sa antibakterijskim i analgetskim dejstvom,
- folna kiselina,
- konjugovana linolna kiselina, koja ima antiaterosklerotska i antikancerogena svojstva, pomaže u redukciji telesnih masti, povećava osetljivost na insulin i jača imuni sistem,
- fikocijanin - pigment zaslužan za prepoznatljivu boju spiruline, sa protivupalnim i detoksikacionim efektom,
- bioflavonoidi,
- selen, cink, mangan, bakar, gvožđe,
- vitamini iz B grupe, kao i vitamini A, C, D, E i K.
BONUS VIDEO: