Iako veganstvo beleži sve veću popularnost u svetu, sve više restorana koji su se u potpunosti oslanjali na biljnu ishranu, zatvara svoja vrata ili menja koncept. Zašto je ovaj trend prisutan upravo sada i šta stoji iza njega?
Jedan od najpoznatijih londonskih restorana, Unity Diner, šokirao je svoje goste kada je krajem 2024. godine najavio zatvaranje. Ovaj lokal bio je sinonim za inovacije. Posluživao je 3D štampani "veganski stejk", a deo zarade usmeravao je i ka fondovima za zaštitu životinja. Njegovo zatvaranje izazvalo je emotivne reakcije, do mere da su gosti dolazili, plakali i grlili osoblje.
Slična sudbina zadesila je i druge poznate brendove, kao i restorane širom Britanije, od Glazgova i Liverpula do Birmingema. Posebno bolan gubitak za vegansku zajednicu bilo je zatvaranje lanca The Vurger Co., koji je imao lokale u Londonu, Brajtonu i Mančesteru, sopstvenu kuvarsku knjigu i proizvode u velikim marketima.
Zašto se ovo dešava?
Kako piše "Gardijan", postoje dva glavna razloga:
- Ekonomska kriza u ugostiteljstvu - visoki troškovi zakupa, inflacija, skupi računi za struju i smanjenje potrošnje kod gostiju doveli su do gašenja mnogih lokala.
- Negativna percepcija veganstva - na društvenim mrežama se često šire priče da veganska ishrana nema dovoljno proteina ili da je previše "ultraprerađena", što odvraća deo potrošača.
Dok se veganski restorani bore za opstanak, gotovo svi lanci brze hrane i klasični restorani uveli su veganske opcije. To znači da gosti mešovitih društava radije biraju restorane sa "širim izborom", pa specijalizovani veganski lokali gube deo publike.
Čak je i Eleven Madison Park u Njujorku, jedini veganski restoran sa tri Mišelinove zvezdice, najavio da će od jeseni 2025. vratiti meso u svoj meni, pravdajući odluku "inkluzivnošću". Ova odluka izazvala je burne reakcije u veganskoj zajednici.
Kako ocenjuje "Gardijan", veganstvo je i dalje u porastu, ali specijalizovani restorani teško opstaju pod pritiskom ekonomske krize, konkurencije i pogrešnih percepcija javnosti.
BONUS VIDEO: