Na ovoj manifestaciji okupi se po dvadestak proizvođača ovog hranljivog i lekovitog napitka koga oni pripremaju u domačoj radinosti.

Balkanski jogurt sa ovih prostora poznat je po svom izuzetnom kvalitetu. To ne treba da čudi jer su stanovnici ovih prostora prvi otkrili bakteriju koja transformiše mleko u jogurt. Naime, početkom 20. veka Rus Ilija Mečnikov, dobitnik Nobelove nagrade za bilogiju, konstatovao je izuzetna povoljna dejstva jogurta u procesu varenje ljudskog organizma zahvaljujući lekovitim mikroorganizmima.

Daljom analizom na institutu Luj Paster otkrilo se da zahvaljujući lekovitom svojstvu ovog mlečnog proizvoda poreklom iz Bugarske, stanovnici Rodopskih planina žive i preko sto godina.

Mikroskopska istraživanja su pokazala da oni svoju dugovečnost duguju prisustvu mikroorganizama laktobakcilusa.

"Bugarska je otadžbina jogurta jer se samo u našoj zemlji lactobacillus bulgaricus i stretococus thermofilus razvijaju u simbiozi u prirodi", objašnjava Zdravko Nikoliv šef laboratorije na Institutu za jogurt u Sofiji.

Ovaj mlečni proizvid priprema se i u manastirima. Posebno je poznat kravlji jogurt iz manistara Jablanovo u kome se proizvede 750 kilograma jogurta nedeljno.

"Kvalitet jogurta zavisi od vrste mleka. Ovčiji jogurt je masniji od kravljeg ili kozjeg, dok je najkvalitetniji i najgušći jogurt dobijen od životinja koje se pasle mladu, sočnu travu", objasnio je jedan od učesnika ovog Festivala.

Turci i Bugari se ne slažu oko porekla jogurta jer i jedni i drugi tvrde da je postojbina baš u njihovoj otadžbini.

Bugari tvrde da su oni ovaj proizvod prenili Turcima u XV veku, dok je Bugarska bila pod Osmanskom dominacijom, dok Turci to poriču pokušavajući da dokažu da su oni jogurt koristili još pre širenja hrišcanstva.

Ali, i jedni i drugi se slažu u činjenici da je osmanski sultan Kanuni uspeo da izleči francuskog kralja Fransoa I koji je bolovao od upale creva hraneći ga jogurtom.

(Tanjug)