Paprikaš, gulaš, langoš, palačinke, doboš torta... ide vam voda na usta? Mađarske specijalitete sada možete i sami da napravite, a mi ćemo vam malo pomoći.
Ako volite mađarsku kuhinju uputite se u maloprodajne objekte Merkatora i Rode širom Srbije - tamo vas do 11. decembra očekuju prehrambeni proizvodi pod nazivom "Delikatesno iz Mađarske“.
Reč je o zajedničkoj promotivnoj akciji Tisacoopa, Kanjiže i Merkatora, koja je organizovana širom Srbije. Posetioce očekuje više od 120 mađarskih delikatesnih proizvoda, vina i ostalih alkoholnih napitaka, koja mogu da se degustiraju i kupe.
Cene su promotivne, a tu su i poklon paketi.
I ne brinite ako do 11. decembra ne stignete po svoj ukus Mađarske - "mezetluci" pod nazivom "Delikatesno iz Mađarske“ moći će da se kupe i nakon ove promotivne akcije.
A šta da napravite od namirnica koje ste kupili? Evo jednog recepta koji je specijalno za MONDO čitaoce dao kuvar restorana "27" Saša Najdanović.
Potrebno za jednu porciju:Reč je o zajedničkoj promotivnoj akciji Tisacoopa, Kanjiže i Merkatora, koja je organizovana širom Srbije. Posetioce očekuje više od 120 mađarskih delikatesnih proizvoda, vina i ostalih alkoholnih napitaka, koja mogu da se degustiraju i kupe.
Cene su promotivne, a tu su i poklon paketi.
I ne brinite ako do 11. decembra ne stignete po svoj ukus Mađarske - "mezetluci" pod nazivom "Delikatesno iz Mađarske“ moći će da se kupe i nakon ove promotivne akcije.
A šta da napravite od namirnica koje ste kupili? Evo jednog recepta koji je specijalno za MONDO čitaoce dao kuvar restorana "27" Saša Najdanović.
Guščije grudi u sosu od dunja
- 1 guščije grudi
- 100 g dunja iz kompota
- 300 ml pileće supe
- 50 ml soka iz kompota od dunja
- 20 ml maslinovog ulja
- 50 ml belog vina
- 1 kafena kašika meda
- 1⁄3 pileće kocke
- 2 prstohvata soli
- 1 kafena kašika meda
Podloga:
- 1 prstohvat bibera
- 20 g maslaca
- 1⁄2 glavica ljubičastog luka
Priprema podloge:
Iseckati ljubičasti luk na režnjeve i staviti prstohvat soli i prstohvat bibera da se prodinsta na maslacu na laganoj vatri. Malo kasnije dodati i malo šećera. Kada luk omekša, postane kašast, posuti po tanjiru na koji će se potom dodati ostatak jela.
Priprema sosa od dunja:
Izblendirati polovinu pripremljenih dunja. Zagrejati tiganj sa malo maslinovog ulja i u njemu propržiti drugu polovinu sitno iseckanih dunja. Posle jednog minuta dodati belo vino i nastaviti sa kuvanjem sosa. Potom dodati izblendirane dunje i malo soka iz kompota, 1⁄3 pileće kocke, soli i bibera po ukusu, med i pustiti još 2 do 3 minuta da se kuva. Kada sos postane kremast skinuti ga sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Priprema guščijih grudi:
Obrađene grudi položiti na dasku da kožica bude gore, a potom oštrim nožem lagano zaseći kožicu unakrsno tako da dobije izgled malih romboida. Začiniti ih solju i biberom i namazati ih medom (bilo bi idealno da ovako marinirane guščije grudi odstoje 24 sata).
Zagrejati manji pleh, sipati ulje i položiti grudi sa strane kožice i peći dok ne dobiju zlatno žutu boju, a potom ih okrenuti i nastaviti sa prženjem. Kada meso dobije lepu braon boju dodati pileću supu.
Skinuti sa vatre i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu na 160 stepeni Celzijusovih da se peče 15 minuta. Pečeno meso položiti na dasku i iseći na tanke šnite koje ćete potom poslagati na prethodno pripremljen tanjir sa ljubičastim lukom i sve zajedno preliti sosom od dunja.
Prijatno ili kellemes!
(MONDO)