Na stotine ljubitelja sira u SAD platilo je kartu od 25 dolara kako bi izbliza gledali finale Svetskog šampionata u siru i pratilo 40 sudija u belim laboratorijskim mantilima kako isprobavaju uzorke.
Sa razvojem industrije hrane i sve većim brojem gurmana i kuvara koji se nadmeću u proizvodnji lokalne, održive ili organske hrane, šampionat je postao nezaobilazan.
Takmičenje, koje se svake druge godine održava u Medisonu, obično privuče oko 2.000 učesnika iz dvadesetak zemalja. Uglavnom je jedan sudija zadužen za degustaciju, ali ove godine 400 posetilaca koji su platili kartu moći će da probaju 15 sireva-finalista, druže se sa proizvođačima sira iz Viskonsina i upoznaju međunarodni žiri.
Stručnjaci sir porede sa vinom. I jedan i drugi imaju suptilne varijacije zavisno od regiona porekla, godine proizvodnje i tehnike korišćene u proizvodnji. I ocenjivanje je slično.
Sudije muljaju sir u ustima u potrazi za njegovim karakteristikama i potom ispljunu uzorak. Neke sudije čak brišu salvetom jezik između probanja.
Keti Daram, 54, koja je kupila karte za sebe i supruga raduje se druženju sa stručnjacima. "Zaista me interesuje da li može da se okusi razlika", kaže ona.
A kada se takmičenje završi, pobednik može da očekuje skok cene svog proizvoda. Protekla tri šampionata Švajcarska je osvojila glavne nagrade.
(Tanjug)