Ulazeći u ogromni proizvodni pogon "Bananica", smešten u beogradskom naselju Voždovac, gde se proizvodi slatkiš uz koji su odrastale brojne generacije, nismo mogli da izbegnemo opojni miris čokolade i radost zbog upoznavanja sa pravim čokodnim rajem.
Opremljeni belim "svemirskim odelima" koji su neophodni za poštovanje dobre higijenske prakse u proizvodnji lagano ulazimo u prašnjavi svet iz kojeg svakog minuta izlaze tek napravljeni slatkiši našeg detinjstva.
Hala za proizvodnju u potpunosti je prilagođena bananicama. U njoj bez prestanka rade brojne trake za slaganje proizvoda, mašine za čokoladiranje, veliki frižideri za hlađenje, savremeni pakeraj...
"Brigu" o proizvodnji bananica vode uglavnom žene, koje budno paze na veličinu i oblik bananica, mada je veći deo proizvodnje prepušten automatizaciji.
Hiljade čokoladnih bananica na jednom mestu, od praha do gotovih poslastica, neprestano su nam mamile uzdahe. Čini se da bananice nisu dosadile čak ni radnicima fabrike koji se decenijama svakodnevno "druže" sa ovim slatkišem.
Rado smo probali bananice koje su upravo "sišle" sa trake i prepustili se "težini" ukusa za koji kažu da se ublažava nakon nekoliko sati.
Ne smeta nam što se aroma više oseti kada je bananica sveža, naprotiv, prepuštamo se užitku i motrimo na proizvodnu traku nadajući se da ćemo uspeti da uhvatimo još koje parče viška.
Tragajući za tajnom uspeha poslastice koja traje već sedam decenija, saznali smo kako izgleda proces pravljenja čokoladne bananice.
Opremljeni belim "svemirskim odelima" koji su neophodni za poštovanje dobre higijenske prakse u proizvodnji lagano ulazimo u prašnjavi svet iz kojeg svakog minuta izlaze tek napravljeni slatkiši našeg detinjstva.
Hala za proizvodnju u potpunosti je prilagođena bananicama. U njoj bez prestanka rade brojne trake za slaganje proizvoda, mašine za čokoladiranje, veliki frižideri za hlađenje, savremeni pakeraj...
"Brigu" o proizvodnji bananica vode uglavnom žene, koje budno paze na veličinu i oblik bananica, mada je veći deo proizvodnje prepušten automatizaciji.
Hiljade čokoladnih bananica na jednom mestu, od praha do gotovih poslastica, neprestano su nam mamile uzdahe. Čini se da bananice nisu dosadile čak ni radnicima fabrike koji se decenijama svakodnevno "druže" sa ovim slatkišem.
Rado smo probali bananice koje su upravo "sišle" sa trake i prepustili se "težini" ukusa za koji kažu da se ublažava nakon nekoliko sati.
Ne smeta nam što se aroma više oseti kada je bananica sveža, naprotiv, prepuštamo se užitku i motrimo na proizvodnu traku nadajući se da ćemo uspeti da uhvatimo još koje parče viška.
Tragajući za tajnom uspeha poslastice koja traje već sedam decenija, saznali smo kako izgleda proces pravljenja čokoladne bananice.
Od praha do komadića raja
Oblik bananice nije se menjao od prvog dana njenog nastanka, uz obavezni sastojak - neobični agar-agar koji se dobija iz algi i koristi za želiranje zahvaljujući kojem bananica dobija prepoznatljivu penastu strukturu.
Prve bananice pravile su se od živih belanaca, ručnim livenjem mase uz pomoć poslastičarskih fišeka i kalupa obloženih skrobnim brašnom, a dnevno se pripremalo oko deset kilograma gotovih proizvoda.
Današnje bananice prave se od belanaca u prahu i prolaze sedam punktova da bi došle do ljubitelja ovog slatkiša, a proizvodnja je znatno olakšana savremenom mehanizacijom.
Za pripremu jedne bananice potrebno je oko dvadeset sati, jer se penasta masa mora dobro osušiti za šta je potrebno i do punih dvanaest sati.
Nakon sušenja, sledi čokoladiranje tokom kojeg se penasti slatkiš obogaćuje sa 22 odsto čokolade koja ne sadrži mleko.
Kada bananice dobiju svoj čokoladni "prekrivač" postaju svetlucave i potpuno neodoljive. Da bi dobile izgled kakav nam je poznat, brzo se "upućuju" ka velikim ledenim sanducima gde se dovode do željene temperature.
Vozeći se trakom, ohlađeni slatkiši odlaze na poslednju proveru. Nakon odbacivanja "bananica sa greškom", sveže poslastice kreću na pakovanje, a zatim u kutije za distribuciju ka rafovima iz kojih idu pravo u ruke onih koji jedva čekaju da ih gricnu.
Prve bananice pravile su se od živih belanaca, ručnim livenjem mase uz pomoć poslastičarskih fišeka i kalupa obloženih skrobnim brašnom, a dnevno se pripremalo oko deset kilograma gotovih proizvoda.
Današnje bananice prave se od belanaca u prahu i prolaze sedam punktova da bi došle do ljubitelja ovog slatkiša, a proizvodnja je znatno olakšana savremenom mehanizacijom.
Za pripremu jedne bananice potrebno je oko dvadeset sati, jer se penasta masa mora dobro osušiti za šta je potrebno i do punih dvanaest sati.
Nakon sušenja, sledi čokoladiranje tokom kojeg se penasti slatkiš obogaćuje sa 22 odsto čokolade koja ne sadrži mleko.
Kada bananice dobiju svoj čokoladni "prekrivač" postaju svetlucave i potpuno neodoljive. Da bi dobile izgled kakav nam je poznat, brzo se "upućuju" ka velikim ledenim sanducima gde se dovode do željene temperature.
Vozeći se trakom, ohlađeni slatkiši odlaze na poslednju proveru. Nakon odbacivanja "bananica sa greškom", sveže poslastice kreću na pakovanje, a zatim u kutije za distribuciju ka rafovima iz kojih idu pravo u ruke onih koji jedva čekaju da ih gricnu.
Ko je "tata" čokoladne bananice?
Ko je "tata" čokoladne bananice?
Čuveni slatkiš čije originalno ime glasi - "krem banana", dobio je nadimak od svojih obožavalaca i već decenijama je poznat kao čokoladna bananica.
Nastala je 1938. godine, pod imenom krem bananica, a idejni tvorac ove recepture je majstor čokolade Franja Vaja.
Čokoladna bananica donela je svom tvorcu nagradu države za puštanje novog proizvoda na tržište i tako je počela priča o bananici čija proizvodnja danas ide i do 100 miliona komada godišnje.
Čuveni slatkiš čije originalno ime glasi - "krem banana", dobio je nadimak od svojih obožavalaca i već decenijama je poznat kao čokoladna bananica.
Nastala je 1938. godine, pod imenom krem bananica, a idejni tvorac ove recepture je majstor čokolade Franja Vaja.
Čokoladna bananica donela je svom tvorcu nagradu države za puštanje novog proizvoda na tržište i tako je počela priča o bananici čija proizvodnja danas ide i do 100 miliona komada godišnje.
Bananica od narandže?
Voljenu bananicu rado jedemo u raznim prilikama, a mnogi je koriste za pripremu kolača i torti. Pojedini ljubitelji ovog slatkiša otišli su korak dalje, pa bananicu jedu čak i uz jogurt. Koliko je ukusna ova kombinacija, nismo sigurni, ali ako probate, javite nam kakva je.
Prema rečima Jovane Pavlice, brend menadžera "Soko Štarka", osim što svuda nađu mesto za bananicu, potrošači bi je rado i "modernizovali".
"Često dobijamo zahteve od ljubitelja slatkiša koji bi voleli da vide bananicu u drugim oblicima i da probaju nove penaste ukuse, ali za sada ostajemo verni starom dobrom slatkišu prepoznatljivog ukusa i oblika", kaže Jovana Pavlica.
Iako ukus ostaje, čokoladna bananica menja svoje "odelo", pa će uskoro biti "smeštena" u crvene kesice koje liče na već poznata kilogramska pakovanja ove poslastice.
Prema rečima Jovane Pavlice, brend menadžera "Soko Štarka", osim što svuda nađu mesto za bananicu, potrošači bi je rado i "modernizovali".
"Često dobijamo zahteve od ljubitelja slatkiša koji bi voleli da vide bananicu u drugim oblicima i da probaju nove penaste ukuse, ali za sada ostajemo verni starom dobrom slatkišu prepoznatljivog ukusa i oblika", kaže Jovana Pavlica.
Iako ukus ostaje, čokoladna bananica menja svoje "odelo", pa će uskoro biti "smeštena" u crvene kesice koje liče na već poznata kilogramska pakovanja ove poslastice.
Bananica u novom ruhu pojaviće se na tržištu krajem avgusta, što će označiti prvu veliku promenu u imidžu ovog slatkiša.
(MONDO)
(MONDO)
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Sloboda Mićalović napadnuta na parkingu: Evo kako je poznata glumica završila u Urgentnom centru