Ova ukusna salata može se jesti uz meso, ribu, kuvana jela, ali i kao neobična grickalica. Evo kako sami da napravite kiseli luk:

Potrebni sastojci:
1 kg mladog luka za turšiju
75 g soli (za kuvanje luka)
1 kašika šećera
1 kašika soli
1,5 l vode
1 dl vinskog sirćeta
3 dl vode
ren
biber u zrnu
lovorov list

Pripema:
Pomešajte dobro očišćen luk i so, poklopite i ostavite da prenoći u frižideru. Narednog dana dobro operite glavice hladnom vodom i kuvajte ih oko dva minuta. U vodu za kuvanje obavezno stavite so. Zatim prokuvajte šećer, so, sirće, vodu i rendani ren.

Kada se glavice luka ohlade, složite ih u suve tegle. Između glavica stavite lovor i biber po ukusu. Prelijte složene glavice prokuvanom tečnošću od sirćeta, vode i začina.

Ovako pripremljen luk ostaviti da stoji minimum 24 sata. Nakon toga, odlijte tečnost iz tegle i još jednom je prokuvajte. Kad se prokuvana tečnost ohladi, prelijte luk.

Pripremljenu turšiju čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

(MONDO)