Medjunarodni festival vina otvoren je u četvrtak u Beogradu u Centru "Sava", a posetioci će moći da degustiraju oko 400 sorti tog pića, i da meze budjavi sir i paštetu sa viskijem.
Medjunarodni festival vina "In vino" otvoren je u četvrtak u Beogradu u Centru "Sava", a posetioci će moći da degustiraju oko 400 sorti tog pića, i da meze budjavi sir i paštetu sa viskijem.Pored vinarija iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika, Francuske, Italije i Južne Amerike, na sajmu su se svojim veštinama predstavili i Italijanska kuvarska federacija, koja je najavila kurseve italijanske kuhinje, kao i Kulinarska asocijacija Srbije.
U okviru pratećeg programa narednih dana biće održano i nekoliko radionica posvecenih tehnikama degustacije i posluživanja vina, kao i slaganju vina i hrane, a posetioci festivala moći će da učestvuju i u ocenjivanju vina u raznim specijalnim degustacijama.
Na Sajmu će biti predstavljeno i vino od višnje koje proizvodi porodična "Vinarija Jović", i to od autohtone vrste "oblačinske višnje", rekao je agenciji Beta jedan od vlasnika Jovan Jović.
"Vino 'Višnjica' je u novembru prošle godine na sajmu Eureka u Briselu nagradjeno visokim priznanjem "Tantae Molis Erat" reda vitezova sa krstom", naveo je Jović.
"Višnjica" je dezertno vino, proizvodi se u manjim količinama, i može da se kupi u vinotekama, po ceni od oko 400 dinara.
Pored novih vrsta vina, medju izlagačima su i vinari koji su usvojili, za njih, nove tehnologije.
"'Navip' sada koristi hladno punjenje za sva svoja vina. Do sada je korišćeno takozvano toplo punjenje, koje je vina pasterizovalo i tako mu produžavalo rok trajanja, ali su se zato gubila neka važna svojstva", rekla je agenciji Beta marketing menadžer "Navipa" Snežana Jovanović.
Uz bela vina, koja su izložena na sajmu, sa štanda PKB-a poručuju da dobro idu budjavi sirevi, koje proizvodi ta kompanija.
"Sir pripada gorgonzolama, naš je proizvod, a plesan za budjave sireve uvozimo od kompanije koja snabdeva italijanske proizvodjače", objasnio je Beti Aleksandar Bečić.
Na festivalu je predstavljen i novi časopis, posvećen kuvanju, "Sale i pepe", koji će po italijanskoj licenci izlaziti jedanput mesečno po ceni od 69 dinara.
Izdavač časopisa je "Atika medija", a prvi broj je posvećen različitim načinima spremanja jagnjetine.
Festival će trajati do 21. aprila, a biće propraćen stručnim predavanjima iz oblsti proizvodnje vina, na kojima će učestvovati eminentni domaći i svetski stručnjaci.
Posetioci sajma će do 21. aprila moći uz vina da probaju, izmedju ostalog, i belgijsku čokoladu, kao i paštetu od pileće džigerice na štandu "Agroživa", koja je pravljena po posebnom receptu i ima u sebi viski.
Pašteta, na žalost, neće moći da se kupi u prodavnicama, a kuvari koji su je pravili za sajam nisu želeli da otkriju recept.
Radno vreme festivala je od 12 do 20 časova, dnevna kotizacija iznosi 600 dinara, zašta posetioci dobijaju čašu i pravo na degustaciju svih izloženih vina i učešće u svim pratećim programima.
Festival "In vino", koji organizuje istoimena agencija, svake godine okuplja hiljade ljubitelja vina, ugostitelja i trgovaca, kao i poznatih svetskih vinara i stručnjaka za vino.
(agencije/MONDO)