U sremskom mestu Martinci, kod Sremske Mitrovice i naselja Sirmium koje potiče iz rimskog doba, počela je proizvodnja kobasice po recepturi iz prvog veka naše ere.
U sremskom mestu Martinci, kod Sremske Mitrovice i naselja Sirmium koje potiče iz rimskog doba, počela je proizvodnja kobasice po recepturi iz prvog veka naše ere.Reč je o kobasici "Lukanika", suvoj fermentisanoj kobasici, koja se proizvodi od svinjskog mesa prve kategorije prema modernizovanoj recepturi sirmijumskih kuvara sa početka nove ere.
"Kobasica je bazirana na recepturi koju je u rimskom Sirmijumu koristio kuvar Marko Gavije Apacije, a istorijski podaci govore da je, kada je shvatio da je sav imetak potrošio na gurmanluke, život okončao vešanjem", objasnila je Nada Kosanović, direktor marketinga klanice "Kosanović".
Originalni recept Marka Gavija Apcijha pronadjen je u rukopisu iz devetog veka naše ere i može se videti u Vatikanskoj biblioteci u Rimu.
Naziv "Lukanika" potiče od imena rimske provincije Lukanije, čiji su vojnici kobasicu doneli u Sirmijum.
Kobasica "Lukanika" već ima oznaku "Zdrava hrana - zelena jabuka", a u planu je da postane srpski brend i zato je zatraženo priznavanje geografskog porekla i dobijanja znaka "Najbolje iz Vojvodine".
Prema receptu, "Lukanika" se pravi od usitnjenog svinjskog mesa, uz dodavanje drobljenog kima, bibera, izmrvljene bokvice, seckanog peršuna, listova lovora, badema i garuma (začina na bazi bilja i ribe).
(agencije/MONDO)