Izbegavanjem hrane jednom nedeljno 36 sati možete skinuti koji kilogram. Na taj način se možete zaštititi i od srčanih oboljenja, raka, dijabetesa i šloga.
Ne samo što bi trebalo da se hranimo umereno, već nam prija i da povremeno gladujemo. Postoji mnogo razloga za gladovanje - na taj način se smanjuje krvni pritisak, čuvamo se od dijabetesa i štitimo tkiva od divljanja slobodnih radikala.
Gladovanje poseduje korisnu vrstu stresa, kao kada vežbate. Ćelije u takvim situacijama povećavaju svoju sposobnost da se izbore sa drugim jačim stresom. U studiji sa glodarima, gladovanje je pružilo snažan otpor kanceru, starenju mozga, šlogu i srčanim oboljenjima.
Za zdravu osobu nije potreban medicinski nadzor kod gladovanja koje traje do pet dana. U tom periodu nije zabeležen gubitak elektrolita ili gubitak kalijuma koji može da izazove srčane aritmije
Naravno da je gladovanje dobro kada želimo da smršamo. Gladovanje doprinosi da se pomalo otupljeno čulo ukusa povrati, naročito osetljivost na slane i slatke ukuse. Upravo ovo je potvrdila jedna studija iz 2004. godine.
Gladovanje primorava da pravimo bolje izbore ostalim danima, kada se uobičajeno hranimo. Tokom gladovanja imam potrebu za količinski manjim obrocima sa više povrća.
Ritual gladovanja možete da sprovodite po sopstvenom izboru, jednom ili dva puta nedeljno, na primer od subote uveče pa do doručka ponedeljkom, pijući jedino vodu, uz započinjanje i završavanje sa laganim obrocima.
U mnogim verskim knjigama se mogu pronaći brojni slični primeri, koji se vekovima sprovode u praksi.
Postoji brojna ali razbacana naučna literatura koja uključuje empirijske dokaze lekara koji su imali iskustva sa gladovanjem: površinsko znanje više kontrolisanih eksperimenata kod ljudi, prekobrojni dokazi izvedeni na osnovu eksperimenata sa životinjama i prijateljske informacije o polju nazvanom kalorijska restrikcija. U kalorijskim restrikcijama, učesnici su unosili samo 60 do 70 procenata od njihove vrednosti za održavanje kilograma. Ovo je postepeno smanjivalo biološku stopu starenja i povećanje životne energije, piše "Mens helt".
Jedan od empirista je bio u kontaktu sa stotinama pacijenata na višednevnom gladovanju i pratio je njihove vitalne znake i funkcionisanje krvotoka. Za zdravu osobu nije potreban medicinski nadzor kod gladovanja koje traje do pet dana. U tom periodu nije zabeležen gubitak elektrolita ili gubitak kalijuma koji može da izazove srčane aritmije.
Ovaj doktor savetuje pacijente sa upalama poput lupusa i artritisa da razmisle o epizodnom gladovanju. Jedan od lekara sa odeljenja hirurgije na Univerzitetu Luizijana je stavio devet prekomerno teških pacijenata sa astmom na režim približan gladovanju, svaki drugi dan, 8 nedelja. U proseku, ti pacijenti su izgubili 8 procenata težine takođe smanjujući i holesterol i poboljšavajući protok vazduha za 15 procenata uz manje disajne upale. Po rečima tog lekara, ne postoji ništa drugo što bi delovalo bolje ako se ne uzmu u obzir sistemski stereoidi.
Naš organizam može dugo da izdrži bez hrane. Kada gladujete, organizam koristi deponovan glikogen nekoliko dana, a onda počinje da sagoreva deponovane masti. Onog trenutka kada se to potroši, gladovanje započinje. Organizam prvo razlaže mišiće i unutrašnje organe (stanje koje se naziva katabolizam) što vodi do smrti nakon 8 do 10 nedelja. Ovaj period podrazumeva dostupnost vodi. Dehidratacija može prouzrokovati smrt za nekoliko dana.
Tokom gladovanja se dešava da se jezik prekrije belim filmom i da zadah zaudara. Ovo su klasični znaci detoksikacije.
Mentalne koristi od gladovanja su možda najveće iznenađenje. Gladovanje povećava produkciju nekoliko molekula uključujući i protein poznat kao mBDNF (mature Brain-Derived Neurotrophic Factor), ključan za sposobnost pamćenja duže od jednog dana i koji štiti neurone od brojnih vrsta oboljenja. Kao rezultat, glodari koji su gladovali imaju bolje pamćenje, opažanje, motorne funkcije i neurogenezu (prizvodnju novih ćelija iz stem-ćelija). Pokazano je da se miševi koji su gladovali bolje oporavljaju od srčanog udara i šloga nego oni sa uobičajenom ishranom.
Treba reći i to da u onim studijama koje su sprovedene nisu dokumentovane neke neželjene posledice gladovanja. Nijedna. Ali to ne znači i da ih uvek nema.
ČETIRI PRAVILA GLADOVANJA
1. NEMOJTE GLADOVATI UKOLIKO NISTE DOBROG ZDRAVLJA I NE HRANITE SE PRAVILNO
Osobe koje su prekomerno teške ili koje se ne hrane pravilno mogu se suočiti sa padom krvnog pritiska, niskim nivoom nutrienasa ili drugim problemima.
2. ZAPOČNITE LAGANO
Nekoliko celodnevnih gladovanja će pomoći vašem stomaku i mozgu da se prilagode. Dve noći bez hrane mogu da budu preduge kad počinjete. Ali posle nekoliko nedelja, skok na 36 sati postaje stvar propuštanja samo jedne večere.
3. DOČEKAJTE GLADOVANJE PRAVIM OBROCIMA
Ako jedete obrok bogat ugljenim hidratima pre početka gladovanja, to će vas učiniti gladnijim sledećeg dana. Istovremeno, manji obrok sa proteinima nakon gladovanja će vas sprečiti da se osećate opterećeno.
4. PRATITE SEBE
Želite da najteži deo gladovanja, završetak bude dok spavate da bi vam mozak bio oštar tokom buđenja. Ako počinjete sa dvadesetčetvoročasovnim gladovanjem, počnite od doručka do doručka, a ne od večere do večere.